Явор Божанков: Борисов не спазва Конституцията и не уважава Народното събрание

Авг 17, 2020 Новини БСП в медиите 0 711

17.08.2020

„Основната цел, която ГЕРБ са си поставили в момента, е да отместят общественото внимание, да спечелят време, за да могат да подредят следващите избори, и в крайна сметка да се възпроизведат отново. Премиерът Борисов винаги кара по един и същи конспект, когато има напрежение. Първо, опитва да купи хората, защото смята, че са прости. След това гърми няколко “бушона“ и накрая страх. Но този път гражданите приеха управлението за по-голяма заплаха от пандемията, оказаха се не толкова прости. Не искат пари, искат справедливост, затова и маневрата с “бушоните“ не свърши работа." Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БНТ.

По повод предложението за свикване на Велико народно събрание, депутатът заяви, че това е ход на един дълбоко объркан и отчаян човек, който опитва да запази себе си. „Това правителство няма легитимност да направи това. Борисов изчете едни промени, които са декоративни, ние нямаме конкретни текстове, засега стоят във въздуха. Той прочете нещо, но дори и не можа да го прочете добре. Езикът на тялото му издаваше объркване, издаваше страх, нещо необичайно за министър председателя. Той може да е всякакъв, но обикновено в момент на криза е горе-долу адекватен, а в момента не е такъв. Още едно основание, че това правителство трябва да си ходи час по-скоро“, коментира социалистът.

„С този ход ГЕРБ ще избегнат служебно правителство и ще удължат живота на това Народно събрание. Ще запазят главния прокурор, измествайки фокуса на общественото внимание. Това е силен ПР ход, той е и юридически абсурд. Правителството няма легитимност да предлага промени в Конституцията, защото тези промени касаят поколенията след нас. Едно правителство, изчерпано от доверие, не може да предлага промяна на обществения договор, който засяга всички нас. Борисов е готов да взриви държавата, за да запази себе си", каза още Божанков. Депутатът от левицата заяви, че ако влезем във Велико народно събрание, не е ясно каква България ще заварим след това.

Божанков обясни, че никой в това Народно събрание няма достатъчно доверие и легитимност да променя Конституцията и заради това има нужда от служебен кабинет. Неговата задача ще е да проведе честни избори, а следващото правителство ще може да направи необходимите промени. „В следващ парламент сме готови да обсъждаме всякакви идеи. В момента всички искат избори и двете основни искания на протестите са оставките на Борисов и Гешев“, заяви той.

„Управляващите изтъкнаха два мотива да останат на власт - да работи това Народно събрание, за да може то да приеме противоепидемични и икономически мерки, а прави точно обратното. Измества дебата по пътя на конституционни промени. Премиерът Борисов е човек, който не спазва тази Конституция и не уважава това Народно събрание. И точно той предлага да бъде изработена нова Конституция. Той няма легитимност и няма право да предлага такива промени“, обясни още социалистът;

„За тези четири години поискахме пет вота на недоверие и то с основание. Ние сме изчерпали целия инструментариум като народни представители. Събитията и общественото недоволство според мен показват, че сме били прави“, заключи Божанков.