Ивайло Калфин ще участва в уникален информационно-образователен проект със студенти от София, Пловдив и Варна

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин ще участва през ноември в уникален информационно-образователен проект със студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Варненският свободен университет "Черноризец Храбър"

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин ще участва през ноември в уникален информационно-образователен проект със студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Варненският свободен университет "Черноризец Храбър".

Срещата на българският евродепутат със студентите ще се проведе в рамките на проекта „Образователните програми и достъпът до пазара на труда в ЕС - шансове и предизвикателства пред българските студенти", сред инициаторите на който е и Ивайло Калфин.

"Познават ли българските студенти образователните програми на ЕС и възможностите за търсене на работа в чужбина след дипломирането си?; Какви трудности срещат когато кандидатстват за стипендии на ЕС?; Ще бъде ли създаден европейски механизъм за предоставяне на заеми за студенти, които желаят да се образоват или обучават за определен период от време в чужбина?; Какво представлява най-новата инициатива на Европейската комисия „Младежта в движение"? - са част от темите, заложени в проекта, които студентите ще могат да обсъдят с Ивайло Калфин

В контекста на заключенията на няколко социологически проучвания за студентската общност в България в рамките на дебата ще бъдат формулирани няколко от основните проблеми, с които се сблъскват  младите хора у нас, решили да се възползват от програмите на ЕС.

Като свой ангажимент към проекта Ивайло Калфин ще внесе в подходяща форма въпросите и предложенията на българските студенти в Европейския парламент и Европейската комисия.

Допълнителна информация

Международни проучвания сочат, че средностатистическият български студент има силно желание да се обучава в чужда страна, но то се сбъдва сравнително рядко го сбъдва. Основните бариери пред него са слабата езикова подготовка и липсата на достатъчно средства. Само 1420 български студенти и преподаватели са пътували в ЕС по програмата "Еразмус Мундус" за размяна на кадри във висшето образование през 2008/2009 г., съобщи неотдавна Европейската комисия. Това е най-незначителният брой (0,7%) спрямо всички младежи от 31 държави, участващи в програмата.

Въпроси, предложения и коментари във връзка с проекта и инициативата можете да направите на официалната страница на евродепутата Ивайло Калфин: http://www.kalfin.eu