Крум Зарков: Ще бъде удар по Конституцията, ако ГЕРБ се скрият от дебата в парламента

Авг 13, 2020 Новини БСП в медиите 0 156

Необходима е актуализация на бюджета

„Това заседание е крайно наложително. По думи на самите управляващи, които няколко седмици подред обясняват, че не подават оставка, защото парламентът трябва да приеме важни актове. Един от най-важните актове, които парламентът може и трябва да приеме, е бюджет, който ясно да разграфи помощта, която ще бъде оказвана на хората, пострадали от коронакризата.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНТ.

Той отправи въпрос към министър-председателя: „Защо на партийно мероприятие на управляващата партия се посяга над журналисти и над несъгласни граждани, и защо се посяга на свободата на словото? Това, в което обвиняваме ГЕРБ е, че в последните години се посяга както над журналисти, така и на хора, които са несъгласни с властта. Посяга им се чрез институции, чрез медии, а понякога и физически. Всичко това би трябвало да го дебатираме в залата. За съжаление, ще бъде тежко разочарование и много силен удар по Конституцията, ако ГЕРБ просто се скрият от дебата“, коментира социалистът.  

„Имаме коренно различно виждане що е то парламентаризъм и каква е ролята ни като народни представители. Управляващата партия счита, че г-н Борисов и Министерският съвет са това, което става в държавата, но в тази държава висшият орган е народното представителство, тоест парламентът. На съответната конференция на ГЕРБ, на която отвън биеха хора, вътре г-н Борисов прочете куп неща, които парламентът трябва да свърши, за да подаде той спокойно оставка. Парламентът е днес и тук. Да добавят точки към дневния ред, ако смятат, че нашите не са достатъчни“, отправи призив депутатът от левицата.

„Самото правителство няма представа какво ще прави, поради простата причина, че те един ден казват едно, а на следващия друго. Затова е необходима актуализация на бюджета. В една криза едно от основните неща е хората, бизнесът и предприемачите да успеят да имат някаква предвидимост и устойчивост. Вместо това им се сервират изненади, върху които се трупа все по-задълбочаваща се политическа криза. Доверие няма никакво. Всяка една от мерките на управляващите ще бъде посрещната основателно със съмнение“, коментира Зарков.