Кристиан Вигенин: Подкрепям Корнелия Нинова за председател на БСП

Авг 05, 2020 Новини БСП 0 609

05.08.2020г.

Уважаеми другари, скъпи приятели,

Аз съм един от номинираните за председател на Българската социалистическа партия.
Искрено благодаря на структурите, които са ме издигнали, както и на тези, пред които предварително оттеглих номинацията си, наистина приемам това за израз на голямо доверие. Аз самият не съм заявявал намерения да се кандидатирам и ако някой ден реша да го направя, уверявам ви, ще знаете от рано и няма да чакам последния момент, за да мисля по въпроса.

Аз подкрепям решението на Корнелия Нинова да се кандидатира за втори мандат начело на БСП. В преценката си за един или друг кандидат винаги съм се водил единствено от интереса на БСП, а не от лични симпатии или сметки. С ясното съзнание, че не съм и нямам намерение да бъда част от най-близкия й екип, преди 4 години подкрепих Нинова не защото очаквах постове и назначения, както някои, а защото видях в нея алтернатива на безвремието и апатията, в която бяхме изпаднали - тя поиска председателския пост с енергия, амбиция и конкретни публични ангажименти и аз й повярвах.

Оказах се прав - за тези 4 години имаше и грешки, не всяко действие на ИБ заслужаваше одобрение, но БСП се върна на политическия терен и от спаринг-партньор на ГЕРБ се превърна в реален претендент за първото място; поетите публично ангажименти в нейната платформа бяха реализирани изцяло; изборните резултати показаха, че се движим в правилната посока.

Дали е интуиция или е способност за бърз анализ на фактите, но в критични моменти Нинова зае изненадващи, впоследствие доказано правилни позиции. Особено ценя усилието да преодолее двойнствената природа на БСП, култивирана с десетилетия - едно лице пред Брюксел и партньорите от ПЕС, друго в страната; защитник на бедните, изоставените и онеправданите, а в същото време и инструмент на част от олигархията; принципи в програмните документи, безпринципни компромиси в управленските действия. Окончателното премахване на тази двойнственост е ключът към връщането на доверието в БСП.

Въпреки товара на миналото, именно благодарение на усилията на Нинова днес с открито чело можем да бъдем от правилната страна, да бъдем по свой начин част от гражданския протест срещу мафията, мутрите и олигархията, за демокрация и почтеност в политиката;
В същото време т.нар. вътрешна опозиция – разнородна и често деструктивна - не успя да представи убедителна алтернатива и като политика, и като кандидат с компетентен екип; парадоксално, за най-силен опонент днес се смята именно зам.-председателят на партията, който близо 4 години споделяше и заедно с Нинова реализираше политиката на БСП;
Нямам съмнения, че с натрупания опит и мъдрост Корнелия Нинова ще бъде по-силен и по-успешен лидер в своя втори мандат начело на БСП.

Спирам с анализите. Ще добавя само, че е време всеки да осмисли мотивацията си да бъде част от БСП, да оцени трезво собствените си възможности, да прецени действията си през призмата на националния интерес и бъдещето на социалистическата идея. Ще се постарая в оставащото време да допринеса прекият избор, а след това и конгресът на БСП, да се проведат с успех и БСП да излезе от отчетно-изборната кампания по-силна, по-единна и по-мотивирана. Пожелавам си в седмиците до края на септември да преобладават дискусиите за идеи, за политика, за бъдещето на България, да проведем честно състезание и да покажем висока активност в изборния ден.  За пръв път всеки социалист ще има думата кой да бъде следващият председател, затова не пропускайте този шанс – гласувайте и нека си пожелаем успех!