Сергей Станишев: ГЕРБ носи отговорност за задълбочаването на кризата в България

Окт 16, 2010 Новини БСП 0 1024

  На БСП е необходима пълна вътрешна мобилизация през следващата година     Много по-различна е атмосферата сега в сравнение с октомври 2009 година

 

На БСП е необходима пълна вътрешна мобилизация през следващата година

 

 

Много по-различна е атмосферата сега в сравнение с октомври 2009 година. Левицата има нов дух и ново усещане за единство. Това каза председателят на НС на БСП Сергей Станишев в заключителното си слово пред делегатите на 47-ия Kонгрес на БСП. „Не трябва да се успокояваме, защото разочарованието от ГЕРБ, което набира сила, няма да донесе автоматично одобрение на БСП. Трябва да сме реалистични и самокритични, да оценяме трезво на кой етап от въстановяването на доверието се намираме и да сме наясно, с огромната отговорност, пред която сме изправени", заяви лидерът на БСП.

По думите на Станишев все още ГЕРБ не се приема за носител на отговорност за проблемите с доходите и сигурността. Обвинява се световната криза, въпреки че проблемите до голяма степен са свързани с неуспехите на ГЕРБ в управлението. Лидерът на БСП беше категоричен, че управляващите носят реалната отговорност за задълбочаване на кризата в България. Той определи като временна заблуда идеята, че ГЕРБ са по-почтените и грижещите се за страната. Според Станишев реформите на ГЕРБ правят живота на българите по-лош. „И сега много хора живеят изключително трудно, не само заради кризата, но и защото един период на подем изведнъж бе прекършен. Хората са потънали в борбата за оцеляване и нямат сила да вдигнат глава и да погледнат напред", заяви председателят на БСП. „Трябва да представим пред хората фактите за последиците от управлението на ГЕРБ", добави Станишев. По думите му опозиционната работа на партията трябва да навлезе в дълбочина в страната, във всеки град.

Сергей Станишев изтъкна, че на предстоящите избори залогът няма да е просто дали БСП ще бъде първа политическа сила или колко кметове ще има. „На следващите избори ще се решава съдбата на България, моделът по който страната ще се развива, както и дали принципите на демокрация и правовата държава ще бъдат отстояни или не", категоричен беше лидерът на социалистите. По думите му точно в този контекст партията трябва да има вътрешна консолидация и откритост към партньори, които са готови да работят със социалистите на местно и на национално ниво. „Ако допуснем ГЕРБ да овладее президентската институция и редица центрове на местно ниво, тенденцията на нарушаване на законите и правовия ред ще се засили. Това би довело до резултати, които няма да се харесат дори на хора, които не са привърженици на БСП", отбеляза Станишев. Той беше категоричен, че БСП е единственната  добре организирана политическа сила, която е в състояние да бъде център на консолидацията против ГЕРБ. „Очаквам мобилизацията на общински и областни нива. Да заровим личните амбиции и ежби. На тези избори се решава много повече от съдбата на една община и на една институция", каза още лидерът на БСП.

По повод консолидацията в парията, председателят на БСП заяви: „Искренно се надявам това да не е просто заравяне на томахавките до следващото заседание на Конгреса или до следващите избори. По думите на Станишев в БСП, както във всяко семейство има лични отношения, има търкания. „Но семейството ни се състои от мислещи хора, които са отговорни. Това е семейство с амбицията да работи за интересите на българите", заяви лидерът на БСП.