Програмата България 2020 цели да наложи социалната алтернатива

Окт 16, 2010 Новини БСП 0 1393

България се превръща в  полицейска държава   На изборите през 2011 година трябва да осигурим победа на социалната алтернатива

България се превръща в  полицейска държава

 

На изборите през 2011 година трябва да осигурим победа на социалната алтернатива. Това заяви членът на ИБ на БСП, зам.председател на Народното събрание и депутат от „Коалиция за България" Георги Пирински при представянето на проекта за политическа декларация „България 2020 - ЕВРОПЕЙСКА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА!" на заседанието на 47 конгрес на БСП.

През последните години БСП също бе в управлението на страната, ние носим своята отговорност. За разлика от настоящите управляващи обаче, поставихме ясни приоритети за увеличаването на доходите и пенсиите, за насърчаване на растежа и заетостта чрез активна държавна намеса в икономиката и развитие на широка мрежа от социални дейности и грижи, отбеляза Георги Пирински.

Той обаче изрази съжаление, че по време на управлението си левицата не е успяла да обоснове необходимостта от дългосрочна алтернатива на неолибералния модел на прехода - европейската социална алтернатива.

Що се отнася за образованието, младежката политика, доходите, пенсиите и съкращаването на бедноста, истината е, че проектите на правителството не покриват дори част от критериите на проекта за политическа декларация „България 2020 - ЕВРОПЕЙСКА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА!" коментира Георги Пирински.

Тревожното е, че България се превръща в Европейска полицейска държава, възмути се Пирински. Той смята, че първата стъпка за възстановяване на доверието е да се пресече опасността изборите да се превърнат в контролиран вот. Да спрем копуването на гласове, призова Пирински.

Днес трябва да се запитаме- Чии интереси защитаваме?; Към кого се обръща БСП?- отбеляза проблемите Георги Пирински. Според него БСП трябва да създаде условия за широка средна класа. Ще работим, за да се осигури възможност за пълна заетост, а в държавата да има дългосрочна програма за привличане на инвестиции. Нуждаем се от нова политика по доходите, гарантиращи спокоен живот на българите, допълни Георги Пирински.

Растеж чрез инвестиция в технологиите в размер от 1 % от БВП, промяна в закона за кооперациите и създаването на фонд за защита на доходите на производителите при кризи, инвестиции в нова младежка политика, гарантиране на образование на всички до 16 години, 100 % достъпност на здравеопазването и нова пенсионна политика- това са само част от идеите в проекта за политическа декларация „България 2020 - ЕВРОПЕЙСКА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА!".

Днес ние съзнаваме, че сами не можем. Ето защо виждаме основната си отговорност в това - да поемем публичен ангажимент да потърсим подкрепа за цялостна алтернатива за България. Ако истински желаем победата, трябва да върнем доверието на лявонастроените избиратели. Явявайки се на изборите да формираме силни съюзи с други лявоцентристки сили. Защото днес на страната е необходима нова насока за нейното развитие. Насока свързана с високо доверие на гражданите в парламент, правителство и съдебна власт, заяви Георги Пирински.

         БСП трябва да докаже, че е част от решаването на проблема. Трябва да защитим най-нуждаещите се, за да сме достойни за каузата, която отстояваме. Това е силата на една истинска партия. Ние сме решени да докажем тази сила в реалностите на една съвременна България,  каза в заключение Георги Пирински.