Петър Димитров: Европа и БСП работят по Програма 2020, премиерът – от днес за днес

Окт 16, 2010 Новини БСП 0 1260

  Георги Кадиев:  Имам амбицията на тези избори да гледаме в една посока и това да е спечелването им в София     Хулената тройна коалиция изглежда като юношески компромис в сравнение с тройният пакт между популисти, неофашисти и „вампирясали десни"

 

Георги Кадиев:  Имам амбицията на тези избори да гледаме в една посока и това да е спечелването им в София

 

 

Хулената тройна коалиция изглежда като юношески компромис в сравнение с тройният пакт между популисти, неофашисти и „вампирясали десни". Това заяви членът на НС на БСП и делегат от Варна Петър Димитров от трибуната на заседанието на 47-ия Конгрес в зала 1 на НДК. Той описа политиката на ГЕРБ като чалга, нон-стоп полицейско кино и медийни реклами от рода на „не, не, не, да, да, да". Димитов коментира, че Европа и социалистите работят по програма 2020, а премиерът „от днес за днес".  

„Европа и светът реализираха антикризисни програми, а ние решихме да станем член на Еврозоната по време на криза. По-лесно беше да станем световен шампион по футбол, особено ако треньор на националния отбор беше Бойко Борисов", пошегува се Димитров. Той изтъкна, че светът налива пари в наука, в образование, в инфраструктура, в цифрови технологии, а България ще бори кризата с български Лувър и със спортна зала. Делегатът предвиди, че ще има повишение на данъците, тъй като Бойко Борисов се срамувал, че били прекалено ниски.

„ГЕРБ буквално изяде фискалния резерв и се готви да натовари българите с милиарди заеми не за борба с кризата, а заради спокойствието и оцеляването си, заради популярността на самия ГЕРБ и Бойко Борисов", беше категоричен Димитров. По думите му Бойко Борисов е с неограничен апетит за власт и е готов да се съюзи с всеки, който му гарантира властта. Димитров коментира, че некадърността на управляващите е на път  да отрезви хората и пропомни, че в много обществени сфери вече има протести.

 

Управление на реваншизъм, управление на политическа злоба, с елементи на войнстваща посредственост. Така делегатът от Шумен и кмет на града Красимир Костов коментира политическата ситуация у нас. По думите му политическата репресия е ежедневие и управляващите не спират да  отнемат отвоювани с годините социални и трудови права. Костов отбеляза, че с лека ръка се рушат основите на държавата в здравеопазването, образованието, културата и социалните дейности. Като пример за добро справяне с кризата той разказа за ситуацията в Шумен, където общината успешно усвоява европейски средства. Общинарите са си поставили за цел да усвояват средства в размера на общинския бюджет.  „Към днешна дата разполагаме с проекти по всичките седем оперативни програми на обща стойност над 235 млн.лв.", похвали се делегатът.  

 

Програма 2020, която обсъждаме днес е модел за социално развитие в полза на българските граждани. Това обяви членът на НС на БСП и делегат от Хасково Светла Бъчварова. Тя акцентира, че програмата отразява желанието на социалистите да направят живота  по-добър, да бъдат създадени нови работни места, да се развива икономиката. По думите й Програма 2020 е не само проект за излизане от кризата, но и с възможно най-малко загуби на потенциала на нацията с възможност за развитие, разстеж и подобряване на качеството на живот.

Бъчварова акцентира върху значението на земеделието като един от приоритетите  на Програмата. Тя заяви, че едно от изискванията в документа е изравняване на субсидиите в отрасъла с тези в другите европейски държави, което ще даде възможност за развиване на земеделието.  Делегатът отбеляза,  че развиването на селските региони е от значение за стандарта на живот на хората в тези населени места.

 

„Вие за мен сте моето политическо семейство и бих искал и аз да съм вашето политическо семейство", обърна се към Конгреса делегатът и кандидат за кмет на София от БСП Георги Кадиев. Той заяви, че очаква от социалистите пълна политическа подкрепа по време на изборната кампания. Кадиев изтъкна консолидацията на БСП като задължително условие да се спечелят предстоящите избори. „Имам амбицията на тези избори да гледаме в една посока и това да е спечелването им в София. Да спечелим с това, че предлагаме една алтернатива, че сме честни и коректни, че правим нещо за хората", призова социалистът. „Искаме ли следващите поколения да живеят в европейска свободна държава или искаме да се наслаждават на командно-репресивен-рекетьорски режим, който малко по малко започва да пробива път в България", попита риторично делегатът.

 

„В този процес на подмяна на функциите на конституционните институции стои отношението към съдебната власт и всичко това се включва в политическата воля, която през 1933 г. е основно политическо послание в Германия". Така делегатът и член на ИБ на БСП Михаил Миков коментира ситуацията в страната. Той беше категоричен, че България в 21-ви век, Европа в 21-ви век не може да има такова разбиране. „Става въпрос за многобройните проверки на кметове, които са от партии вън от управляващите, проверки които целят само едно - да доведат до загуба на авторитет на местната власт в България", заяви Миков. Той изтъкна, че все по-често се чуват гласове за това, че Конституцията и законите не могат да решават проблемите на съвременното общество в България. За ГЕРБ е добре дошло нейните партньори по-бурно да веят байрака на крайния национализъм, но това не е пътят на европейска България.  Делегатът призова БСП да стане основен генератор в търсенето на политически консенсус по националната тема, защото "дърпайки парцаливата черга на национализма на една или друга формация, може да стигнем там, където не сме си представяли".    

 

„Промяната е нова политика, ново ръководство, затова е необходим нов Конгрес през пролетта". Това заяви делгатът и член на ИБ на БСП Янаки Стоилов пред 47-ия Конгрес.  След като се взе решение да не се обсъжда провеждането на отчетно-изборни конференции догодина, той коментира, че е пропуснат моментът за нови отчет и избори след миналите парламентарни избори. Сега изпускаме и последния влак, беше категоричен членът на ИБ. „Знам, че нов Конгрес може да влоши дори сегашната ситуация, но нали и сега пребиваваме в това състояние. Оставаме в плен на личните сметки, на противопоставянето. Нуждаем се от повече доверие и помежду си и от хората", каза Стоилов.

 

225 областни и общенски организации има вече Младежкото обединение в БСП. Това обяви делегатът от Пловдив и лидер на МО в партията Явор Гечев. Той отбеляза като сериозен напредък създаването на организация на младежите социалисти и в Германия. Гечев припомни някои от големите акции на младите социалисти, сред които са протестът срещу закриването на болниците, акцията срещу промяната в закона за ГМО и инициативата „Дянков, назначи ме". Според Гечев активността на МО доказва, че младите в БСП не могат да допуснат безумните действия на управляващите. По думите му предстои сериозна работа по промяната на образа на соациалистическата партия в очите на по-младите. МО в БСП си е поставила за цел да участва активно в кампанията за президентски и местни избори, стана ясно от изказването на лидера на младежите. В нашата партия трябва да отпадне стереотипа, че младите не са готови за вземане на управленски решения. Трябва да се сложи край на практиката младите хора да са пълнеж на листите, беше категоричен Гечев.  По думите му те заемат неизбираеми места в изборните списъци. Лидерът на младите настоя, че това е жизненонеобходимо за партията, тъй като живеем във времето на интернет комуникациите и високите технологии и когато се обсъжда левият проект България 2020 партията повече от всякога се нуждае от ентусиазма и таланта на младите.

 

С клишета, с лозунги, с хора, които дълги години са в ръководството на партията, с нейния заучен метод, ние победи трудно ще постигнем, другари. Това каза председателят на областната организация на БСП-Пловдив Георги Гергов. „Не искам да виждам как моята партия се стопява. Защо ни е страх да го кажем? Година и половина се разправяме кой ще е председател на партията. И днес слушам тук - днес това го загърбваме. Защо година и половина тровихме партията, бе хора? Защо се правехме на всезнаещи? Защо не си кажете, че това са лични ваши амбиции? Недейте на гърба на партията да си правите собствен ПР. Тези, които си правеха ПР минаха и заминаха, но употребиха партията. Страшно е. Стягайте си редиците по партийните структури. Хората искат да ни чуят. Хората ни забравят", коментира той.  По думите му БСП трябва да заложи на можещи хора в битката си с ГЕРБ.

 

Ние ще спечелим изборите. В това няма съмнение, защото ПП ГЕРБ е поредният медиен проект. Това каза делегата на 47-я конгрес на БСП Валери Жаблянов. По думите му днес хората не могат да разпознаят собствената си държава, „в която арестите и полицейското шоу са ежедневие". Според Жаблянов днес се наблюдава открито прокламиране на насилие, заплаха със затвор на всеки мислещ различно от настоящите управляващи. Наблюдава се отчуждение на младите от политиката, което ни показва, че младежите не могат да видят себе си в нея, допълни той.

 

Петър Колев, делегат от София, каза: „След парламентарните избори нашата партия се озова в неблагоприятна ситуация. Подадохме се на внушенията на новия гуру". „Балоните се пукат и обществото започва да осъзнава, че ако има алтернатива на този хаос, това сме ние. ГЕРБ бавно губи подкрепа, автентичната десница се обезличава, „Атака" губи влияние", каза той.