Димитър Данчев: Действията на Борисов са не да поправи своите грешки, а да оцелее на всяка цена

24.07.2020г.

„Големият ремонт на правителството не се измерва с количеството на оставките, а с мотивите за предлаганите промени. Министърът на икономиката се освобождава, защото цитирам премиера: „Започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси, така наречени или грантове в Министерство на икономиката.” Ето как един  министър се освобождава не с ясни и конкретни мотиви, а по слухове. А иначе пак по думите на премиера, пак цитирам, той „се справя много добре, в много сфери”. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев от трибуната на Народното събрание.

Социалистът подчерта, че само преди няколко дни, по време на вота на недоверие, левицата е  дала ясни примери затова, че министерството на икономиката е дадено на концесия на лица, различни от тези, които официално го управляват :”Посочихме случаите, при които Българската банка за развитие, чийто принципал е МИ, в разгара на COVID-19 епидемията, отпуска 75млн. лв на фирма, която събира лоши кредити. 75млн. вместо да отидат за малките и средните предприятия в условията на задълбочаващата се криза, отиват в джобовете на колекторска фирма.” Той даде и друг пример, при който ББР налива 140 млн. лв. държавни пари в Първа инвестиционна банка.

„Едно е сигурно – Емил  Караниколов не е взел решението за тези сделки без съгласието на премиера. Каква промяна можем да очакваме, когато си отива един министър и за неговия пост се предлага досегашния му заместник? Действията на Борисов са не да поправи своите грешки, а да оцелее на всяка цена. Това няма да разубеди  младите хора, които протестират навън, и затова те искат вашата оставка, г-н Борисов”, завърши Данчев.

 

Румен Гечев към управляващите: Спрете да подвеждате обществото. Преговорите за парите от Европа започват наново

„Управляващите забавиха фатално  помощите на фирмите за последствията от коронавируса и множество български фирми фалираха. Правителството щяло да предложи програма от понеделник, докато другите страни членки на ЕС активно помагаха на цели групи от населението и успяха да спасят значителна част от икономиката си. Българското правителство ще опита да постигне ефекта на вампирясване – фирмите, които вече са фалирали, тепърва да ги съживява.” Това заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" Румен Гечев.

„Според Евростат българското общество е най-социално поляризираното – все по-малко хора притежават по-голямата част от богатството”, каза Гечев.  Социалистът подчерта, че министърът на финансите ни предлага да поддържаме данъчна  система, която се прилага  отдавна от Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Монголия, вместо системата, която се поддържа от Германия и Франция.

„Уважаеми управляващи, спрете да подвеждате обществото. Публикувахте числа с някакви милиарди, които щели да дойдат в България, преди решението на Европейската комисия. Снощи Европейският парламент ги отхвърли и преговорите започват наново. До момента нищо не е гласувано, тъй като за разлика от България, парите се решават не от един човек, а от колективен орган”, завърши Румен Гечев.