БСП вика Иван Гешев на изслушване

22.07.2020г.

„Днес, от БСП  внасяме в  Народното събрание искане за изслушване на главния прокурор.  Тази процедура задължава Иван Гешев да изготви доклад за това как изпълнява функциите си." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Антон Кутев на пресконференция в Народното събрание. Той подчерта, че ПГ на "БСП за България" е категорична и  последователна в искането си за оставка на Гешев и продължава да настоява за нея.

Кутев поясни, че целта на това искане за изслушване  е да изясни какви са правомощията на главния прокурор и да стартира обществения и политически дебат какви трябва да бъдат, като изрази надежда в рамките на тази процедура главният прокурор да не е Гешев.

„От БСП говорим отдавна  за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога могат и как могат да бъдат, без решение на съда? Как си взаимодействат властите, защото според Конституцията те са разделени?”, попита народният представител. Той допълни, че към Иван Гешев ще бъдат зададени въпроси и за това как се нарушава свободата на кореспонденцията, могат  ли и кога могат да  изнасят кореспонденции и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство, както и  кога може главният прокурор да дава политически оценки. Кутев подчерта, че това е началото на  поредица от действия,  които да поставят на обществено и политическо обсъждане правомощията на прокуратурата.

 

Крум Зарков: Нека парламентът да не се прави, че не чува какво искат хората и да извика Гешев на изслушване

„Протестът, който се случва под прозорците ни всеки ден от 15 дни, направи така, че темата за прокуратурата, за правомощията на главния прокурор и за начина, по който той изпълнява своите правомощия, ще бъде тема на следващия политически период, който надявам се да започне съвсем скоро с предсрочни избори.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция в Народното събрание.

"Това, което ние предлагаме днес, е парламентът да не се прави, че не чува какво се случва навън. Ние имаме право на тази инициатива, но дали тя ще се реализира, зависи от събирането на мнозинство. Ние внасяме този проект за решение и той ще трябва да бъде гласуван в пленарната зала”, каза Зарков. Той обясни, че ПГ на левицата единодушно застава зад тази инициатива.

„Намират ли и другите партии  смисъл главният прокурор да докладва и да отговори на въпросите какво той направи в последните 7-8 месеца, за да стигнем дотам, че практически всички - институции, политически сили, адвокати и юристи  да настояват за неговата оставка”, попита социалистът. Той подчерта, че БСП ще направи всичко възможно този разговор да не се замита под килима.