Кристиан Вигенин: Киев трябва да остане стабилен партньор в отношенията с ЕС и с Русия

Групата на С&Д подписа меморандум за сътрудничество с Партията на регионите на Украйна Украйна трябва да остане стабилен партньор в отношенията с ЕС и с Русия и е видно, че курсът воден от настоящото правителство на страната е в тази посока

Групата на С&Д подписа меморандум за сътрудничество с Партията на регионите на Украйна

Украйна трябва да остане стабилен партньор в отношенията с ЕС и с Русия и е видно, че курсът воден от настоящото правителство на страната е в тази посока. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Кристиан Вигенин по време на обмяната на мнения с министър-председателя на Украйна Николай Азаров в рамките на конференцията "Бъдещето на отношенията ЕС-Украйна". Форумът беше предшестван от подписването на меморандум за сътрудничество между Прогресивния Алианс на социалистите и демократите в ЕП и Партията на регионите на Украйна.

В изложението си Кристиан Вигенин, който е председател на Делегацията на ЕП в Парламентарната асамблея за диалог със страните от Източното партньорство (Евронест), обърна внимание на бавните темпове, с които напредва Източното партньорство една година след лансирането му и отправи призив към премиера на Украйна да се ангажира с активизиране на отношенията.

"Подписването на днешното споразумение безспорно е важна крачка напред в европейската интеграция на Украйна. Вярно е,че имаше последните години в ЕП политици и политически групи, които надигаха глас в защита на противопоставянето на про-руски и про-западен лагери в Украйна. Но Украйна трябва да остане стабилен партньор, както в отношенията с ЕС, така и с Русия и е видно, че курсът воден от настоящото правителство на страната е в тази посока", подчерта българският евродепутат.

Кристиан Вигенин поздрави украинския премиер Азаров с високото ниво на демократичност на последните президентски и парламентарни избори, спечелени от Партията на регионите и заяви, че ЕП ще продължи да следи за запазването на тази практика и ще изпрати своя делегация наблюдатели на предстоящите местни избори в Украйна.

В заключение българският евродепутат отправи призив към премиера на Украйна да не подценява възможностите за разширяване на сътрудничеството с ЕС, особено в контекста на Източното партньорство и Парламентарната асамблея Евронест.