Явор Божанков: Управляващите доведоха България до 74-то място по корупция – между Суринам и Ямайка

20.07.2020

"От началото на този мандат твърдяхме, че това управление е корумпирано. Цитирахме ви данни на неправителствения сектор, но вие ни игнорирахте. Така стигнахме, три години по-късно, до следния извод, направен от Transparency International: „Реално движение в борбата срещу корупцията няма. Промяна в тенденциите не се отчита“. От 0 до 100, България има индекс 44, като всеки индекс под 50 означава системен проблем с корупцията.  Оставаме много под средното ниво за Европа и заемаме „престижното“ 74-то място – точно между Суринам и Ямайка“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота на недоверие.

„Българските работодатели, в лицето на Стопанска камара, заявяват, че 88.5% от обществените поръчки са нагласени. Какво бъдеще очаква  младите хора на България в такава „конкурентна“ среда?“, попита Божанков. Той отбеляза, че сегашното управление  ще остане в историята със своята непоносимост към неправителствения сектор, а коалиционните партньори от Обединените патриоти ще бъдат запомнени как са громили гражданското общество.

„Ключов фактор за днешния ви провал е функционирането на правораздавателната система. Всички помним нахлуването на Бойко Борисов във ВСС и как магистрати станаха на крака, отчетите с есемеси, докато стигнем до прословутото „Ти си го избра“. Именно този модел роди Гешев като главен прокурор, кръгът, който го издигна и прокуратура, която селективно удря като бухалка недоволните и несъгласните с властта. Общото между вас, Бойко Борисов и Иван Гешев е разбирането ви за разделение на властите – такова просто нямате“, категоричен е Явор Божанков.