Надя Клисурска: Наш дълг е бързо да приемем ефективно социално законодателство

17.07.2020г.

„47 български общини в момента не предлагат нито една социална услуга. За съжаление, стандартите, които в момента действат, са изключително ниски и те не могат да отговорят на потребността на нуждаещите се хора, а обема на предлагания брой социални услуги не е в състояние да покрие съществуващите нужди. Какво правят ГЕРБ -  отлагат с още година и половина тези проблеми и по никакъв начин не отговорят на напрежението на хората“. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска.

По нейните думи БСП е отговорила на социалното напрежение, като е внесла в Конституционния съд спорните текстове и той се е произнесъл, че три члена в законодателството противоречат на основни разпоредби.

Изготвянето на нов Кодекс за социална закрила Клисурска определи като поредното замазване на проблемите в сферата на социалните услуги и показателно за безхаберието, бездействието и некомпетентността на Министерството на труда и социалната политика. „Проблемите на хората, които имат нужда от социални услуги, не се подобряват. Наш дълг е да вземем бързо и ефективно решение за законодателство – не само за хората, имащи нужда от социална закрила, но и за онези социални работници, които в момента работят на минималната работна заплата“, каза още народният представител от левицата.

 

Георги Гьоков: Управляващите искат да успокоят протестиращите, но и да не променят съществено Закона за социалните услуги

“2 седмици след като Закона за социалните услуги влезе в сила след 6-месечното му отлагане, се появиха две предложения за неговата промяна, и то от управляващите партии. Това заяви народният представител от “БСП за България” Георги Гьоков относно промяната в Закона за социалните услуги. Той уточни, че законопроектът на ГЕРБ на практика не е изготвен от тях, а от социалното министерство и е вкаран спешно след като Конституционния съд се е произнесъл, че някои от текстовете в него са противоконституционни.

“Другият е дело  на Обединени патриоти, а причината за внасянето му е заради сериозното напрежение, което създават част от текстовете.”, отбеляза Гьоков.

“С този законопроект  се прави опит да се отстранят основни проблеми в закона, но опитът е неуспешен.”, каза социалистът. Той обясни, че голяма част от текстовете на законопроекта са декларативни и не носят след себе си правни последици.