Кристиан Вигенин: Ако няма незабавни действия по машинното гласуване, ще предложим промени в Изборния кодекс

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Според действащото изборно законодателство на  следващите парламентарни избори трябва да се гласува машинно във всички секции с над 300 избиратели. Това са около 9 000 секции. В тях следва да се гласува само машинно - без хартия. Това изисква сериозно организационно усилие. Практиката от последните години показва, че вместо да работят по организацията управляващите умишлено я протакат, за да могат в последния момент да отменят тази гаранция срещу изборни манипулации и невалидни бюлетини.

За да не се случи отново поправка на ИК в дните преди избори и така да се нарушат всички международни препоръки и стандарти, заинтересовани от провеждането на честни избори институции, партии, граждански организации апелират за изготвянето на някои технически, но важни, законодателни промени, които да гарантират машинното гласуване. БСП е една от тези партии. Отзовахме се на призива на президента за диалог по въпроса още през януари тази година. ГЕРБ бойкотираха срещата и обявиха, че това е работа на парламента. Инициираха работна група, в която ние се включихме добросъвестно с конкретни предложения, докато не осъзнахме, че тази работна група има за цел всичко друго, но не и решението на поставените задачи. А те са прости - следва да се определят вида машини - нашето предложение е те да са такива с тактилен екран и разписка, която се пуска в урна; органите, които сертифицират и одитират тези машини; местата за тяхното съхранение; сроковете за провеждане на съответните обществени поръчки. Прости въпроси - сравнително лесни решения, стига мнозинството да има желание да ги вземе. Повечето от тях, между другото, могат да бъдат решени и от администрацията, но последните избори показаха, че тя не желае да спомага процеса. Фрапантен пример за това са писмата на ЦИК, изпращани до Томислав Дончев като отговорник за организацията на изборите и които така и не получиха отговор. Работната група в парламента обаче недвусмислено показа, че управляващите не искат такова гласуване, макар че именно те са приемали днешния закон. Въпросът е защо?

Не чухме какво предлага ГЕРБ. Чухме само – какви проблеми има, колко е трудно да се реализира машинното гласуване. Чухме прехвърляне на отговорността между правителство, парламент, Централна избирателна комисия и т.н. Времето обаче тече, можем да кажем, че изтича. Приемете, колеги от ГЕРБ, тази декларация като добронамерено напомняне. Ако не видим незабавни действия, ще предприемем следващи стъпки, включително предложения за нужните промени в Изборния кодекс още следващата седмица.

Обръщаме се и към българските граждани – подкрепете ни, за да гарантираме заедно машинното гласуване. Да гарантираме заедно, че следващите избори ще бъдат честни, свободни и демократични. Припомняме, че хилядите граждани, които са по улиците и площадите на България в последните дни, искат не само оставките на правителството и на главния прокурор, но и машинно гласуване, което ще лиши управляващата партия от възможността да печели служебни победи. Ако не чувате нас, чуйте тях.