Виолета Желева: Една голяма част от хората с увреждания, които получават инвалидна пенсия, ще трябва да мизерстват цял месец

15.07.2020г.

„На 13 юли изтече срокът, в който изтеклите решение на ТЕЛК имат валидност. НОИ има право да изплати инвалидните пенсии на имащите право само за тринадесет дни. В повечето случаи това е около стотина лева. Една голяма част от хората с увреждания, които получават такава пенсия, ще трябва да мизерстват цял месец. А дори и повече, защото след 15-ти юли не се знае дали тези ще бъдат 5000 или много повече, които имат право на инвалидна пенсия. В петък ние направихме едно предложение, с което настояваме за удължаване на този срок за извънредната епидемиологична обстановка и два месеца след това. Рискът за здравето за тези хора е много голямо. Всеки ден случаите на зараза се увеличават." Това заяви от трибуната на НС народният представител от ПГ на „БСП за България“ Виолета Желева. Тя уточни, че когато от левицата са направили това предложение, е имало добра воля и от другите парламентарни групи.

„Днес обаче аз виждам дневния ред и няма направено предложение в тази посока. Нашето предложение също не е резюлирано в социалната комисия и няма да се гледа тази седмица. Изключително важно е този срок да бъде удължен, за да могат хората все пак да получат дори минималните си инвалидни пенсии. Аз не разбирам защо министърът на здравеопазването – на 19-ти юни е заявил, че този срок ще бъде удължен и колегите тук не направиха това предложение, а когато ние го направихме, г-жо председател, го няма в дневния ред“, подчерта Желева.