Гeoрги Свиленски: Внасяме нов вот на недоверие – държавността е срутена

Юли 08, 2020 Новини БСП в медиите 0 587

Аз съм кандидат за председател на градската организация на БСП в София. Нужна е промяна

„След като премина извънредното положение и влязохме в извънредните епидемични мерки, в държавата не се случва нищо друго освен корупционни скандали. Фактите и обстоятелствата ни насочват към нашите обосновани съмнения за корупционни практики, които са се случвали в България и които носят щети за държавния бюджет. Какво имам предвид – 700 млн. лв. невенесени в бюджета, констатирани именно от държавните органи, шкафчета с банкнотите от 500 евро, златните кюлчета. Ние казваме, че държавността я няма – тя е срутена. От месеци и години живеем от скандал в скандал. Затова внасяме нов вот на недоверие“. Това каза зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски пред БТВ.

По неговите думи корупцията е  вплетена в българското законодателство, а в институциите се вкарва чрез назначаване на некомпетентни служители и посочи за пример арестите в екологичното министерство.

„Ще проведем преговори с други парламентарни групи и с независимите депутати, с извънпарламентарни сили и другата седмица ще внесем нашите мотиви за вота на недоверие“, заяви Свиленски.

По думите му този, който взима подкуп, е също толкова виновен колкото този, който го дава. „Искаме информацията за корупционни схеми да се проверява от държавните органи – вярна ли е или не. Има прокуратура, следствие, МВР – тези органи трябва да работят и да си свършат работата, а не само да гледат в президентската институция. Важно е да се мери с еднакъв аршин и в едната, и в другата посока“, категоричен е  Георги Свиленски.

Зам.-председателят на БСП в парламента съобщи, че левицата ще внесе предложение за две анкетни комисии – едната да разследва липсващите 700 млн. лв. от хазарта в държавната хазна и другата – казуса с държавното участие в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. Финансирането на ПИБ Свиленски коментира така: „140 млн. лв. на българските данъкоплатци са подарени на една банка, без ясна визия защо се прави. Платена е два пъти по-голяма цена от борсовата. Борисов обяснява, че ще бъдат откупени с лихвите, но Борисов бърка лихви с дивиденти. А  това откупуване го няма никъде в решението. Така че тук става дума за чисто ощетяване. Българската банка за развитие, която трябва да помага на малкия и средния бизнес, стана банка за помагане на олигарсите – веднъж даде 70 млн. на колекторска фирма, сега 140 млн. на банка“.

„Аз съм кандидат за председател на градската организация на БСП в София. Имам немалко номинации от районните конференции, за което благодаря на другарите от тези райони. Приемам ги с уважение, отговорност и ангажимент, защото считам, че БСП-София има нужда от ново ръководство. Считам, че този, който бъде избран за председател трябва да направи така, че БСП-София да е по-критична опозиция и да е по-непримирима към корупционните схеми в общината. Нужна е промяна“, каза още Георги Свиленски.