Кристиан Вигенин: Няма никакво уважение към институциите и към хората, които ги представляват

Юли 02, 2020 Новини БСП в медиите 0 655

02.07.2020г.

„В последните месеци се занимаваме с такъв тип неща, които отвличат вниманието от съществените въпроси. В българското общество от много отдавна не се води истински дебат за посоката на развитие, един по-дългосрочен поглед за развитие на страната. Вината за това носи преди всичко ГЕРБ. Там хоризонтът на действие е краткосрочен – затънахме в кръг за неща - от днес за утре. Изтеклите записи и снимки задълбочат тази обща нездрава атмосфера, изградена през годините. Тази ситуация обаче определено ескалира. Няма никакво уважение към институциите, към хората, които ги представляват”. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин пред БТВ. 

Вигенин риторично попита колко пъти министър-председателят е дошъл в парламента, за да постави важни въпроси – какви въпроси смята да постави пред европейските институции, къде е планът за възстановяване на България, за който ще бъдат получени европейски средства.

По въпроса за назначение на посланици, Вигенин коментира: "Това, което разиграва прокуратурата, не подхожда на институция от този мащаб. Всеки ден да се публикуват смс –и е литературна дейност. Това е унизително към институциите и правовия ред в България. Изнасянето на смс-и, които категорично целят политическа атака срещу президента, е несериозно. Нека прокуратурата да си направи разследването и да публикува, ако има, обвинение. Това е абсурдно. Трябва да има известно уважение към институциите в България”. 

Той коментира, че процедурата по назначаване на посланици е сложна, първо тече процес на предварително съгласуване на кандидатурите и затова е необходимо добро взаимодействие между институциите. Вигенин обърна внимание, че не вижда нищо укоримо в това- на един бизнесмен да не му е безразлично кой ще бъде посланик в дадена страна, в която очевидно има сериозни икономически интерес, но никой не е длъжен да се съобрази с негово предложение. Той подчерта още, че по времето, когато е бил министър на външните работи, никога подобни разговори не са били в основата на назначението на посланици.