Кристина Сидорова: Нужни са ефективни действия за намаляване на жертвите по пътищата, а не само административни мерки

27.06.2020

„Инцидентите по българските пътища през последната година не само не намаляват, а напротив – увеличава се броят на тежките катастрофи с фатален край, както и на ранените в тях. Жертвите по българските пътища не са суха статистика, а жестоки човешки съдби. От същия период своята дейност развива поредната държавна агенция – тази по безопасност на движение по пътищата”. Това заяви от трибуната на НС депутатът от ПГ на „БСП за България” Кристина Сидорова. По думите й за изминалата 2019 година, въпреки издръжката на Агенцията, която възлиза на стойност 2 096 944 лева, няма предприети реални действия, които да доведат до намаляване на произшествията и жертвите.

 „За периода на съществуването си, агенцията не успя да отговори на никакви конкретни нужди, не успя да предложи адекватно ново законодателство, а напротив – на нашето внимание е предложен поредният ЗиД на Закона за движнение по пътищата, кръпки на един отдавна доказал се неработещ закон - след обществен натиск, след поредния ужасен инцидент. Нужни са ефективни действия за намаляване на жертвите по пътищата, а не само административни мерки”, категорична е Сидорова.  

„В предложението на Агенцията и МВР за промени в закона липсва логика и взаимозависимост между отделните наказания и глоби спрямо степента на обществена опасност”, смята още Полина Шишкова, депутат от левицата. По думите й пример за това е, че в новите текстове е заложено да не се отнема книжката на водачите, които нямат задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Тя обърна внимание, че когато отпаднат контролни и санкционни разпоредбри, те трябва да бъдат заменени с други, които да предоставят ефективна система за контрол.