Румен Гечев: Загубите за бюджета от лобисткото законодателство са повече от 700 млн. лв

26.06.2020 г.

„От БСП искаме министърът на финансите да предостави  анализ за всички лицензирани фирми от хазартния сектор – какви такси, какви бюджетни вземания са осигурили за 5-годишния период.” Това заяви от трибуната на Народното събрание  народният представител от „БСП за България” Румен Гечев.

„Имаме информация, че досега и парламентът, и обществеността са подвеждани, че само част от тези групи фирми от този сектор са ползвали преференции. От БСП обичаме да говорим с факти – тези факти се виждат. Показано е как с са въведени правила, които са поставили участниците в хазартни сектор в неравностойни условия, така,  че едни да отиват към загуба, а други да печелят", каза още Гечев.

„Загубите за бюджета от  въведеното лобистко законодателство от управляващата партия ГЕРБ и техните сателити са много повече от 700 млн. лв за бюджета. Има и други фирми, които са прикривани от правителството. Много от тези фирми са близки до премиера и министри”, обяви социалистът. Той подчерта, че  това, че има още фирми, които са плащали по-малко данъци  се вижда и от одитния доклад на Сметната палата. Гечев добави, че в него се вижда, и че за разлика от частните фирми, които са на печалба, държавното предприятие „Български спортен тотализатор” отива към загуба, след като  5 години е обезкървявано.

„Министър Горанов каза, че комисията по хазарт и НАП не са  разбрали, че изтичат стотици милиони, а Агенцията за държавна и финансова инспекция не е направила нито една проверка за пет години на Държавната комисия по хазарта. В същото време се осигурява чадър”, заяви Румен Гечев. 

 

Антон Кутев:  Тримата замесени трябва да подадат оставка

„Някой не бил контролирал, казва г-жа Менда Стоянова, в тотализатора имало лош мениджмънт. Няма ли някой да каже кой е този някой, който не е контролирал? Шеф на финансова комисия, финансов министър. Борисов знае ли кой не е контролирал? За тях тримата има конкретни обвинения за това, че са получавали пари от един човек, който е вътре. Няма мафия, която да не е била разбита отвътре. Мафията се разбива навсякъде отвътре. По една или друга причина излиза един човек, започва да говори и това довежда до серия от арести обикновено. При нас довежда до серия от нарушения на законодателството - поне засега". Това заяви народният представител от ПГ на" БСП за България" Антон Кутев от трибуната на НС. Той призова: "Възможно най-бърза оставка на тримата замесени- Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова."

 

Георги Свиленски към управляващите: Отклонихте стотици милиони от бюджета и никой не носи отговорност

„През 2013 г. в България няма частни лотарии, само държавна лотария. Това, че са "изпуснати" лотариите тогава - бюджетът не е загубил 1 лев. Когато през 2014г. правите промяна на закона и БСП вече не е във властта - идват бедите и двойният стандарт. Вие сте част от проблема. През 2014 г. създавате проблема и за 6 години държава губи 700 млн от бюджета. 5 години чакаме нов закон". Това заяви зам.-председателят от ПГ на" БСП за България" Георги Свиленски от трибуната на НС. По думите му управляващите искат да се скрият и за следващите 5 години, за да изчезнат още толкова средства от бюджета.

Той припомни, че когато е гледан бюджетът на държавата, патриотите са  казали, че не достигат 500 млн. лева, с които да бъде вдигната минималната пенсия. "Ето ги. Вие отклонихте 700 млн. лева от бюджета и никой не носи отговорност", категоричен е Свиленски.