Корнелия Нинова: Семейното подоходно облагане е добра мярка срещу демографската криза

Юни 25, 2020 Новини БСП в медиите 0 615

Прочетете тристранното споразумение: Правителството ще бори демографския проблем със заселване на граждани на трети страни в България

 „От подписаното Национално тристранно споразумение между правителството, синдикатите и работодателите, наречено от някои „историческо” излязоха само гръмки заглавия.” Това констатира лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Актуално" по БСТВ.

Тя обяви, че по темата „демография” – в частта за младите семейства - на пресконференция е обявено: „На този етап нямаме решение за допълнителен платен отпуск за майките на малките деца."

„Предлагат мерки за решение на демографската криза - едната мярка е за заселване на граждани на трети страни в България.

Вместо това, ние имаме алтернативен план. Има много добри политики по отношения на демографията и младите семейства.

Семейното подоходно облагане е една от тези мерки, за които ние настояваме. Нужно е да се построят необходимите детски градини, за да могат и малкото деца, които се раждат, да бъдат приети.

Ние искахме безплатни детски градини, което също е европейска практика. Благодаря на нашите кметове, които провеждат тази социална политика“, заяви още Нинова.

Тя засегна и темите за доходите и реформата в данъчното облагане, като обърна внимание, че от левицата отдавна настояват за преизчисляване на всички пенсии: „Само швейцарско правило не помага при тази бедност. Над милион и половина са на прага на бедността. Трябва да има нови работни места в икономиката, за да има средства за пенсиите.

Отмяна на плоския данък, въвеждане на прогресивно облагане. Борба с неравенствата и бедността. Никак не е добре да се прави политика на парче. Нужен е сериозен поглед върху данъчната реформа."

Нинова заяви още, че кризата е доказала, че държавното и общинското здравеопазване трябва да бъдат гръбнакът на здравеопазването и е нужно да се уреди статутът на болниците - да не са търговски дружества. „Грижата за хората беше забравена от правителството в тази криза“, каза Нинова.

„Освободете се от страховете си. Нашето бъдеще е в ръцете ни. Бъдете смели, свободни, изразявайте волята си. Знам, че ще се справим, защото сме силен и умен народ, и имаме перспектива пред себе си. Трябва да се обединим в обща кауза за бъдещето на България. Бъдете здрави, силни и смели“, заключи тя.