Правителството пак лъже лекарите

Коалиция за България ще събира подписи за освобождаването на Цецка Цачева от поста председател на Народното събрание        ДЕКЛАРАЦИЯ на ПГ на Коалиция за България   Прочетена от председателя на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев       Уважаема госпожо председател, Уважаеми дами и господа народни-представители, наречени от министър-председателя на Република България безделници - и това се отнася и за представителите на мнозинството, Господа министри - защото не знам дали трябва да се обръщам към вас с „уважаеми", след като Министерски съвет избяга от дебатите по вота на недоверие и за първи път не присъства на подобно събитие в българския парламент и това показва отношение,  начина на управление и манталитет,     Декларацията на ПГКБ е посветена на тази политическа и парламентарна седмица

Коалиция за България ще събира подписи за освобождаването на Цецка Цачева от поста председател на Народното събрание

 

 

 

 ДЕКЛАРАЦИЯ

на ПГ на Коалиция за България

 

Прочетена от председателя на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

 

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми дами и господа народни-представители,

наречени от министър-председателя на Република България безделници - и това се отнася и за представителите на мнозинството,

Господа министри - защото не знам дали трябва да се обръщам към вас с „уважаеми", след като Министерски съвет избяга от дебатите по вота на недоверие и за първи път не присъства на подобно събитие в българския парламент и това показва отношение,  начина на управление и манталитет,

 

 

Декларацията на ПГКБ е посветена на тази политическа и парламентарна седмица. Защото в тази седмица много ясно се очертаха, изкристализираха всички тенденции - и начинът на управление на нашата страна, и отношението към парламента, и проблемите, свързани с една от ключовите сфери в България - здравеопазване.   

Естествено, водеща тема и в дебатите, и в българското общество беше вотът на недоверие. Аз поне не си спомням в съвременната българска история вот на недоверие, който още с обявяването му да е довел до оставка на съответния министър. Не си спомням също така вот, който да е довел до сериозни промени в политиката на правителството в дадената сфера. Това се случи с едно съвместно споразумение между правителството и Българския лекарски съюз, не за да се прави реформа и подобрение в здравеопазването, а само и само да няма стачка. Но самото споразумение говори за много неща. Това първо говори, че българските лекари, а изобщо българското общество нямат доверие в думите и ангажиментите на правителството, за да се стигне до споразумение, в което се казва, че се гарантира сумите, дължими от НЗОК и Министерство на здравеопазването към изпълнителите на медицинска помощ да бъдат изплатени. Споразумение за гарантиране на нещо, което е дължимо по закон. Това говори за отношение на обществото към правителството. Неслучайно - защото позициите на правителството се менят всеки ден по всеки въпрос.  

Незнам дали лекарите осъзнават какво са подписали. В т.5 от споразумението пише, че във връзка с ангажиментите от предходната точка и в резултат на осигуряването на значително нарастване на разходите за финансиране на Здравната каса, наличните средства към 31 декември 2010г. по сметки на НЗОК се прехвърлят по сметки на републиканския бюджет. Министър-председателят каза тази седмица, че парите за здравеопазване ще се ползват само за здравеопазване. Само че това означава, че парите във фискалния резерв, които са по сметка на НЗОК, които са събрани от вноски на българските граждани за здраве, ще бъдат прибрани в републиканския бюджет за други нужди най- вероятно. И тази представа на лекарите, че 1,2 млрд.лв. или 1,4 млрд.лв., колкото ще нарасне резервът на Здравната каса, трябва да го забравят. Това, което ще бъде от догодина за здраве, от догодина, колкото се съберат. Трябва да знаят това българските лекари, както и българските пенсионери - че новоизбраният министър на здравеопазването заяви, че потребителската такса, която беше намалена от предишното правителство до 1 лев, сега ще се вдигне на 2,4 лв., 1% от минималната работна заплата. Честито. Това е част от реформата и от програмата на правителството в сферата на здравеопазването.

         За първи път видяхме дебати по вот на недоверие, в които правителството отсъстваше. Не можа да се изправи и да защити политиката, която води в тази сфера. Сложиха новоизбрания министър да се пържи, като не носи никаква отговорност за провалите досега и за колапса на системата. Това е едно страхливо поведение. Страхливо поведение за министър-председателя и за цялото правителство, уважаеми за мен дами и господа народни представители, неуважаеми от вашия министър-председател.

         Показателно е и как беше организиран дебатът по вот на недоверие. Такъв цирк, такива нагласени неща не е имало никога. Започна се от това, че председателят на Народното събрание, уважаемата от мен госпожа Цачева, заблуди председателството на парламента, че дневният ред ще започне с разглеждане на мотивите и дискусия по вота на недоверие, което в първата седмица от месеца е право на опозицията за внасяне на първа точка. След това госпожа Цачева съзнателно заблуди парламента за това, че в предишния парламент е имало прецеденти по тази тема. Председателят на Народното събрание влезе в един политически сценарий, само и само да се обезсмисли дискусията по вота - да се насочи вниманието към новия министър, ново начало, няма нужда от вот, няма нужда от дискусия по проблемите в здравеопазването. И това продължи и с демонстрацията на ПГ на Атака. За съжаление председателят на Народното събрание допусна за пореден път езикът на омразата да властва в българския парламент, без да прекъсне изявлението на Волен Сидеров, без да направи забележка. Това за съжаление се превръща в система, както и системата на защита на министър-председателя от парламентарни питания и въпроси. Министър-председателят е ней- защитаван с чадър да не отговаря на въпроси на народните представители, особено от Коалиция за България. И за съжаление трябва да кажа, че това поведение на председателя на парламента изисква и реакция от народното представителство. Изисква и отговорност на председателя на парламента.

 Затова искам да заявя, че ще започнем събиране на подписи за освобождаването на госпожа Цачева от поста председател на Народното събрание - за системно нарушаване на правилника, за допускане на неуважение от страна на правителството към Народното събрание, което ярко се прояви тази седмица с безпрецедентното отсъствие на правителството от дебати по вот на недоверие. Не се притеснявайте, ще се случи след Конгреса на БСП, който ще се проведе на 16 октомври.

През тази седмица се прояви още един феномен за правителството. Правителството създаде ясното впечатление и доказа, че не знае какво върши. Внесе се бюджетът за 2011г. Очевидно това ще бъде най- бързо актуализирания бюджет, защото това, което заяви през тази седмица министър-председателят и това споразумение и намеренията за вдигане на осигурителните вноски, променят бюджета. Може би ще трябва и него да го изтеглите, както изтеглихте Кодекса за социално осигуряване. Абсолютно безхаберие в политиката на правителството. Политиката се променя както курсовете на борсата. Тази година намалихте осигуровките, за догодина ще ги качвате с 3%, после се казва с процент и половина - два. Никой вече не знае и не може да разбере какво се случва. И все по- малко хора мислят, че имаме управление, което има цел, има програма, има политики, знае къде отива. И все повече хора отговарят на въпроса има ли пилот в самолета с думата „не".