По предложение на БСП се прие здравният министър да изготви план за лечебните заведения в епидемична обстановка

18.06.2020

Георги Йорданов: По време на карантината медицинските служители получиха по-малка заплата, отколкото преди пандемията

По предложение на БСП Народното събрание  прие   – в срок до 3 месеца министърът на здравеопазването да внесе план за организацията на работата и финансирането на лечебните заведения при обявена извънредна епидемична обстановка. В срок до 6 месеца той също трябва да извърши и внесе анализ на дейността на инфекциозните отделения, клиники и болници и да изготви план за ефективното им функциониране при обявена епидемична обстановка.

„По време на извънредното положение медицинската общност бе поставена в положение на стрес от едно необяснимо решение. Националният оперативен щаб направи едно много спорно предложение до министъра на здравеопазването и той издаде съответната заповед веднага – касае се за силно намаления достъп до болнична помощ и реалното изключване на извънболничната помощ. В резултат – един малък брой вирусоносители със или без клинична симптоматика блокираха болничната система на България“. Това каза Георги Йорданов, народен представител от ПГ на „БСП за България“, от парламентарната трибуна.

„Дейността на болниците бе безсилно ограничена  със заповедта на министъра на здравеопазването. В резултат на това броят на приетите на тях пациенти се движеше между 20-50% от приеманията преди пандемията – това се отрази негативно върху финансовите им приходи. Ако предоставяните на лечебните заведения 85% от изплатените им средства в месеците преди извънредното положение трябва да бъдат връщани в следващите месеци, това би довело до остър финансов дефицит и практически фалит на по-голямата част от българските болници“, каза още той.

„Медицинските лица, при контакт с вирусоносител, бяха подложени на карантина, прекарвана в болницата. По време на тази карантина те работеха по 24 часа, защото не бяха изключвани от работния график. Те бяха лишени от контакт със семействата си и накрая, парадоксално, получиха работна заплата, по-малка, отколкото в месеците преди пандемията“, подчерта народният представител от левицата.

Георги Михайлов: Трябва веднага да се започне разговор за здравна реформа

„Три години и половина БСП напомня на Вас, г-н министър, за нужните промени в здравната система и все още няма промени”. Това заяви от трибуната на НС народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Михайлов. По думите му кризата с коронавируса ясно е показала, че е нонсенс здравната система да се управлява  чрез ротативки от клинични пътеки – чрез оборот-като ресторант, дюкян, търговска верига.

„Здравната система загуби много – работещите в нея, както и българските пациенти. Тази финансова система на управление ни кара да мислим, че е крайно време, дори в края на управлението, да започнем поне един разговор за реформа”, смята Михайлов. По думите му тази дискусия по проблемите на управлението на здравната система не се е случила.