Атанас Зафиров: В България нито има равенство, нито свобода, нито справедливост

Юни 12, 2020 Новини БСП в медиите 0 1044

Моделът на управление на страната вече е изчерпан

"Екологичният проблем с депото отпадъци край Бургас е в отговорностите на общината, която за трети пореден мандат се ръководи от кмет на ГЕРБ. Уверяват ни, че проблем няма, но с просто око е видно, че такъв има. Проблемът идва от изтеклия срок на използваните пестициди, които чрез подпочвени води могат най-малко да попаднат в Черно море и да предизвикат екологична катастрофа. Притеснителното е, че никой не дава точен отговор какво представляват тези пестициди,  а държавата не взима никакви мерки. Този пример е изключително показателен - начинът на функциониране на държавата в последните 10 години - тотално безхаберие, тотална абдикация, тотална незаинтересованост. Текущият модел на управление на страната вече е изчерпан." Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров пред БСТВ.
 
Той коментира, че проведената днес среща и дискусия на левите формации е била много зареждаща с енергия, ентусиазъм и надежда. Изтъкна, че силно се надява единението на левите сили да се случи възможно най-скоро и посочи, че това не е задължително да се случи на организационна основа, а може да е на идейна. Зафиров обърна внимание, че важното е да се положи идеен постамент, над който да се надгражда занапред и изрази, че е много приятно изненадан, че на поканата от Изпълнителното бюро на БСП се отзовали днес над 30 движения, партии, организации и формации от левия сектор, всички взели дейно участие. "Това е само началото на процеса, първият фундамент, а форматът ще бъде отворен и целта е всеки един от лявото пространство да намери своето място и да се включи в този процес - да бъде полезен и да участва активно. Нашата крайна цел е смяната на този неолиберален и силно капиталистически модел в България, на който ясен изразител е политическа партия ГЕРБ, като всички участници се съгласиха с това", продължи Зафиров.
 
"Днес стигнахме до извода, че в България нито има равенство, нито свобода, нито справедливост. За това и темата в днешния разговор беше особено актуална, а именно - леви политики след кризата. Установихме, че вече от медицинската криза сме влезли много надълбоко в икономическо-социалната криза", каза той.
 
Според него, приетите промени за намаляване на данъчната ставка предизвикали сериозен трус в управлението. Подчерта, че БСП приветства подход за диференцирана данъчна ставка и че това е идея на левицата от много години. Зафиров отбеляза факта, че много от нещата, които БСП предлага в последните години, напоследък управляващите са взели и приложили като разумни мерки, които приписват на своята сметка. "Например - по-явна намеса на държавата в процесите на преразпределяне на обществени блага, но тук не става дума за агресивна държава, която преразпределя благата от прозореца на джипа или в края на годината да формира излишъци, които да се раздават по изключително непрозрачен начин", изтъкна членът на ИБ на левицата.
 
"Българското общество като че ли започна да се примирява с огромните злоупотреби, а пък да се концентрира в далеч по-маловажни неща. Налице са все повече корупционни скандали, а най-пресният пример от тези дни е безумният казус "Алепу". Постфактум научаваме, че проектант на този проект е мъжът на външния министър Захариева, който обяснява как случайно е избран за този проект. Ето днес скандалът в земеделското министерство, който за първи път по такъв ясен и категоричен начин, с доброволно волеизявление от страна на министъра става ясно, че се толелира прикриване на злоупотреби, така че да не бъде спрян притокът на средства. Капка по капка започва да се налива все повече вода в мелницата на народното недоволство", завърши Атанас Зафиров.