Антон Кутев: Въпреки настояването на БСП, управляващите не успяха да подобрят медийната среда

11.06.2020

„Заедно с няколко мои колеги от „БСП за България” от години се опитваме да използваме всеки повод, за да проведем съдържателен разговор как функционират българските медии и как се регулират.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Антон Кутев относно отчета на СЕМ за изминалата година.

„Имам много тежък проблем със случилото се в БНР. В отчета  единствената аргументация е, че Светослав Костов е отстранен единствено заради прекъсването на програма Хоризонт”, обясни Кутев. Той настоя, че това е недопустимо и е част от националната сигурност, но е притеснително,  че няма нито дума за свободата на медиите и въздействието върху тях.

„Обръщам се към председателя  на комисията по култура и медии г-н Рашидов с въпрос- кой отговаря за свободата на медиите в страната. Задаваме неведнъж този въпрос”, припомни социалистът. Той подчерта, че миналия септември БСП отново е иницирала  дебат по отношение свободата и финансирането на медиите, като  дебатът  е приключил с общо решение, което са  гласували всички депутати: „Решението гласи: „Възлага на Министерския съвет до 31 март да изготви план за развитие  на медийната среда в България, която да съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.” 31 март мина. В момента е юни. Има няколко работни групи, но са стигнали доникъде."


„Какво сме възложили ние на СЕМ като Народно събрание? Има проблем по отношение на свободата на словото и медиите. Какво да кажем за всички уволнени журналисти от частните медии? Каква защита им дава Народното събрание и СЕМ? И ако СЕМ и НС не им дава защита, кой ще го направи?”, попита депутатът. Той подчерта, че управляващите години наред не са приемали законопроектите на левицата с мотив, че има и други начини за решение на проблемите, но всъщност по думите му няма такива.