Янаки Стоилов: Трябват действия, които да съкратят огромните неравенства и да извадят хората от бедността

Юни 11, 2020 Новини БСП в медиите 0 1450

Стремежът на България не трябва да е само връщане до предкризисното състояние

Ръководството на БСП организира дискусия с над 30 политически партии и неправителствени организации на тема "Лява политика в следкризисен период". Темата коментира Янаки Стоилов, член на НС на БСП, пред БНР: "Темата на дискусията има двойно значение. Следкризисният период е свързан и с кризата, предизвикана от епидемията, но можем и да говорим за криза в по-широк смисъл - в криза са всички основни идеологии, а социалистическата трябва да предложи решения, които са отвъд сегашната ситуация и сегашната система. Тази дискусия има своето място, но тя не отменя необходимостта от дискусия вътре в самата партия, защото няма как тя да получи повечето решения отвън. Другият аспект е, че в процеса трябва да участват и специалисти от различни области, защото решенията не са само политически и изискват професионален капацитет".

"Вече става твърде очевиден начинът, по който се упражнява властта в България през последните години - олигархичният характер на парите, които диктуват на властта и властта, която чрез ресурсите, с които разполага, се опитва да преразпределя бизнеса. Трябва тези въпроси да бъдат изяснени с всички правни и парламентарни средства", каза още Стоилов. Според него е тревожно, че обществото започва да свиква с този модел на управление и мисли, че всеки, който разполага с властта, ще я упражнява по подобен начин.

Янаки Стоилов коментира предложението на ГЕРБ за създаване на парламентарна комисия, която да разследва целия преход така: "Опасността от разследването на целия преход е - да не се разшири до толкова предметът на една такава комисия, че тя да не стигне до никакви конкретни резултати.  Не съм против тези въпроси да се поставят в един по-широк план, защото информацията на Божков или на някой друг е само един фрагмент, но трябва да се види как властта става зависима от едрите пари  и как тя подпомага тяхното създаване, преразпределяне на бизнеса и изтласкването на едни големи играчи за сметка на други, по-удобни за управляващите". Според Стоилов тези важни въпроси не трябва бъдат поставяни от хора, които целят само да изведат определен ефект от тях, удрящ върху техните политически опоненти.

"Стремежът на България не трябва да е само връщане до предкризисното състояние. Трябва да преодолеем това състояние", смята социалистът. Според него  е необходимо  въвеждането на изцяло прогресивна данъчна система, която да обхване освен физическите лица- и корпоративното облагане, както и да се въведат три ставки на ДДС- основна, по-ниска и по-висока за луксозното потребление. "Необходимо е да преразгледаме ролята на държавата - тя има своето място в структурата на собствеността, но не да подпомага определени финансови институции да покрият капиталовите изисквания, нужни за еврозоната, а там, където тя ще може да контролира и да носи полза за гражданите. Трябват амбициозни действия, които да извадят България от опашката на Европейския съюз, да съкратят огромните неравенства и да извадят хората от бедността", категоричен е Янаки Стоилов.