Стефан Константинов – поредният експеримент на ГЕРБ в здравеопазването

Окт 06, 2010 Новини БСП 0 1220

Несериозно е дебатите в парламента да се водят в отсъствието на премиера, който носи пряка отговорност за политиката на министрите   Коалиция за България няма да подкрепи кандидатурата на Стефан Константинов за министър на здравеопазването

Несериозно е дебатите в парламента да се водят в отсъствието на премиера, който носи пряка отговорност за политиката на министрите

 

Коалиция за България няма да подкрепи кандидатурата на Стефан Константинов за министър на здравеопазването. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата Ангел Найденов. Той изтъкна, че социалистите нямат намерение да оспорват личностните качества на кандидата. Според Найденов обаче те не са достатъчни, когато става дума за избор на здравен министър в момент, когато секторът е във финансов колапс и е налице обществена нетърпимост към политическото ръководство на МЗ и към финансовия министър. Найденов беше категоричен, че Коалиция за България ще изрази ясната си позиция, за разлика от други парламентарни сили, които се изявяват като полуопозиция или полууправляващи.  

„Не може да очакваме нищо по- различно като политика и като резултати в здравеопазването", заяви Ангел Найденов. По думите му не е ясна и степента на обвързаност между схващанията на кандидата за министър и записаното в предизборната програма на ГЕРБ. „Кога сте искрен и кое формира вашите схващания - вашата професионална етика или политическата конюктура", обърна се Ангел Найденов към Стефан Константинов. Депутатът от левицата изрази опасенията на социалистите, че политическата конюктура взема връх. „Ако оставим настрана въпроса за липса на управленски опит, вие сте политически и експертно непознат", добави зам.-председателят на ПГКБ. Найденов изтъкна, че остават неясни схващанията на Константинов по жизнено важни въпроси в момент, в който българските граждани не могат да понасят повече експерименти. „Кое гарантира че няма да сте поредният експериментатор", обърна се Найденов към Константинов. Депутатът от левицата попита кандидата за здравен министър дали си дава сметка, че  става заложник на финансовата политика на Симеон Дянков, на фискалния фундаментализъм, заради който цели системи в държавата са в тежко състояние. „Наивността не е сред достойнствата на управлението", коментира Ангел Найденов. Евгений Желев отбеляза, че досега водената политика от ГЕРБ в здравеопазването е меко казано несъстоятелна. По думите му с финансов натиск и опит за фалиране на болници няма как да се търси качество в здравеопазването. „Нужна е политика на здравеопазването, а не политика от здравеопазването", добави Желев.

„Вие сте седмия човек на висок пост в здравния сектор", обърна се Антон Кутев към Константинов. Депутатът от левицата поиска кандидатът да отговори на конкретни въпроси, свързани с финансирането на здравната система, доплащането в болниците, промяната на статута на лечебните заведения като търговски дружества. „Вас ви избират без всякаква подкрепа", обърна се Румен Петков към кандидата за здравен министър. Петков изтъкна, че премиерът Борисов демонстративно се разграничава от кандидатурата и няма нито едно изказване от ГЕРБ в подкрепа на Константинов. Според Ивелин Николов парламентът заслужаваше да разбере защо Анна-Мария Борисова подаде оставка. „Не става дума за това кой е министър, а за правителствена политика", отбеляза депутатът от левицата. По думите на Петър Курумбашев Бойко Борисов е предпочел да избяга от парламента. „Той носи отговорност за провалите в назначенията в Министерски съвет", напомни депутатът.

От мнозинството предпочетоха да скрият от българските граждани избора на нов здравен министър като отхвърлиха предложението процедурата да бъде излъчвана по националните медии. „До сега няма случай персонални промени в Министерски съвет да не бъдат излъчвани по националните медии", възмути се Атанас Мерджанов.

В началото на пленарния ден депутатите от Коалиция за България възразиха срещу промяната на дневния ред, който опозицията по право определя всяка първа сряда на месеца. По думите на Мая Манолова става дума за част от политическата игра на мнозинството. „Вие се подигравате с демократични традиции и правила", обърна се Манолова към управляващите. По думите й този скандал би поставил под съмнение правото и позицията на Цецка Цачева като председател на Народното събрание. „Аргументите са изсмукани от пръстите. Това, което правите, не го е правил нито един председател на парламента и в най- острите дни на конфронтация. Имате личен принос в рушенето на парламентаризма в България", обърна се зам.-председателят на Народното събрание Георги Пирински към Цачева. Ангел Найденов настоя Цачева да освободи мястото, което заема, защото показва неспособност да води заседанието. Зам.-председателят на ПГКБ беше категоричен, че е несериозно дебатите да се водят в отсъствието на премиера, който пряко носи отговорност за политиката на кабинета и на министрите.