Георги Свиленски: Нека българите да покажат на Борисов, че не го искат

Юни 09, 2020 Новини БСП в медиите 0 622

60 млн. лв. на Божков – това кара управляващите да не облагат хазарта

„В България най-големият проблем след коронакризата е управлението на Борисов, което доведе до това държавните институции да не фунцкионират. Управлението на ГЕРБ доведе до това българските граждани да бъдат апатични към политическия процес. С подписката, която инициираме срещу сегашното управление, искаме да накараме българските граждани да видят истинските проблеми и да се събудят  – в тях е инструментът за отстраняване на Борисов от власт“. Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“, пред БНТ. 

„Искаме българските граждани, подписвайки се, да покажат на Борисов, че не го искат. Това е целта на гражданската подписка и се надявам да получи подкрепата и на много български граждани, които не са симпатизанти на БСП“, допълни Свиленски.

„Преди четири години, като народен представител, попитах министъра на финансите кога ще изпълни Закона за хазарта, в който е казано, че Министерски съвет трябва да разработи стратегия за облагане на хазартните игри и да предложи нов закон на Народното събрание. Това е част от всичко, което се случва около скандала с Божков – ГЕРБ и Менда Стоянова приемат поправките през 2014 г., цяла година след това не правят нищо по законодателството, а г-н Горанов през 2016 г. ми отговори, че законът е готов, написан, и трябва да влезе в Народното събрание, но и до днес не е внесен“, коментира социалистът. Според него същественият въпрос  е какво кара Горанов и Министерски съвет да оставят този закон на трупчета в Министерството на финансите и той да не влиза в парламента. „Отговорът на този въпрос го дава Васил Божков – 60 млн. лв. Това кара управляващите да не пишат нови закони и да не облагат хазарта така, както трябва“, категоричен е той.

„Защо когато БСП постави въпроса за отговорността на министъра на финасите и премиера, веднага от ГЕРБ искат анкетна комисия и за прехода“, пита Георги Свиленски. Той припомни, че когато преди няколко месеца отново е бил повдигнат въпросът да бъде разгледана приватизацията назад във времето, от БСП са били категорични, че трябва да бъде разгледан целият преход.  „Нашето предложение за анкетна комисия е да видим връзките на Борисов и Горанов, пиарът на Министерски съвет и на всички други с Божков. Нека тази комисия да разследва това и да бъдат разпитани всички лица от списъка на Божков“, каза още Свиленски.