Кристиан Вигенин: ГЕРБ предлага идеи на БСП, но ги прилага изкривено

Юни 06, 2020 Новини БСП в медиите 0 290

Управляващите са длъжници на хората

„БСП подкрепя отпадането на мерките. Още от самото начало искахме по-ясен план кога ще стане това. Видяхме приповдигнатото настроение на премиера. В голяма степен имаше несигурност кое и как следва. Това създаде объркване в голяма част от хората. Нужно е и внимание към това, което може да се случи. Бихме искали да видим и мерки, които да погледнат в бъдещето.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин пред БНТ. Той поясни, че е нужна подготовка за това, което евентуално би могло да се случи в следваща криза. „Важно е да се подготви икономиката и обществото за евентуално втора вълна и случаи, подобни на този. Въпреки че образованието продължи дистанционно, 40000 деца не можаха да се включат в дистанционното образование. Нека направим така, че ако наесен нещо се случи, всяко българско дете да може да участва в дистанционното обучение“, каза Вигенин.

 

„БСП предложи план, като почти всички наши предложения бяха отхвърлени, а впоследствие управляващите ги предложиха в доста изкривен вид. Виждаме, че от поредицата от мерки, които бяха предложени от правителството, функционира само една мярка, която също трябва да бъде променена“, подчерта социалистът. Той допълни, че толкова бавно се реализират останалите мерки, че в един момент една ненавременна площ, става излишна: „И малкото, което управляващите предложиха, го правят толкова бавно, че не може да стигне до хората, за да им даде глътка въздух. По отношение на икономическите и социалните мерки – правителството е длъжник на хората. Управляващите не направиха достатъчно да подкрепят и защитят хората.“

 

„И днес подкрепихме проект на правителството, защото през последните няколко седмици ГЕРБ реализира предизборната програма на БСП и „Визия за България“ в една голяма част от нея – намаляването на ДДС, макар и в изкривен вид, както и Държавната петролна компания.

 

Предложението за намаляване на ДДС на детските храни и памперси бе предложено първо от нас, тогава се отхвърлиха, сега се прие“, каза заместник- председателят на парламента. Той припомни и битката на левицата отпреди три години да има българска земеделска продукция в търговските вериги: „Тогава ни изкараха ретроградни комунисти, сега изведнъж се оказа, че това е абсолютно приложима мярка, макар че пак беше приложена по един доста изкривен начин. Мога да изредя още поне 5-6 неща, които бяха първоначално отхвърлени, сега се приемат. Това показва, че философията, която предлагаше и предлага БСП е правилната“, обясни Кристиан Вигенин.

 

„Философията, която БСП разви политически в последните четири години бе потвърдена от живота, вижда се и в цяла Европа. ГЕРБ започна като типична партия, която не се свени да краде идеи. Бихме им препоръчали да ги реализират по-качествено“, коментира социалистът. Той припомни, че тези мерки са предлагани от  БСП и преди кризата. Според него, благодарение на тази криза, всички са видели, че това е правилната посока за ролята на държавата не само като регулатор, а и като участник в пазарните процеси.

 

Вигенин коментира, че в Европейския план за справяне с кризата, съотношението на безвъзмездната помощ към кредитите е 2 към 1 като съотношението на помощта към България е 3 към 1 – около 9.2 млрд.  грантове, 3.1 млрд. кредити. „В същото време българските мерки са в обратното съотношение – преди всичко се набляга на кредитите, а конкретната помощ към хората и бизнеса е в голямата си част кредити. Това е политика, която се вижда, че се отрича и от Европейската комисия“, завърши Кристиан Вигенин.