Таско Ерменков: Обикновеният човек да усети парите от ЕС за преодоляване на щетите от коронакризата

Юни 05, 2020 Новини БСП в медиите 0 326

На КЕВР липсва комуникация с гражданите

„Новината за поскъпване на парното  е в резултат на една постоянна грешка на КЕВР – липсата на комуникация с гражданите. Тя би трябвало, преди да предприема такива решения, да намери начин да  подготви обществото и да обясни за какво става въпрос, а не изведнъж в публичното пространство да се появи едно число, след което друго число и това без да е информирала как го е изчислила“. Това каза Таско Ерменков, народен представител от ПГ на „БСП за България“, пред БНТ.

„Тази зима действително ще ползваме с 14% по-ниска топлоенергия спрямо миналата година, но наистина тя се увеличава с 22% спрямо цената от май. За да може да разбере обикновеният човек за какво става въпрос, трябва да има една нормална комуникационна  среда между КЕВР и потребителите. В противен случай се получава това, което се случи – един информационен хаос и ръст в недоверието на потребителите към цялата система“, обясни той.

Ерменков припомни, че на 3 март, когато е станало ясно, че ще се намалява цената на газа и ще има нов начин на причисляване на цената, което ще става ежемесечно, правителствената служба е излязла със съобщение, че всеки месец ще се сменя цената на газа. „Нещата съвсем не стоят така и ако още тогава беше обяснено  на хората  за какво става въпрос, нямаше да се стига до такива драми. Липсата на информация или съществуването на изкривена информация води до такива недоразумения“, каза още депутатът от левицата.

Според Ерменков: "С парите, които България ще получи от ЕС за възстановяване на щетите от коронакризата трябва не само да се подкрепи икономиката, а да се реши как може обикновеният човек да усети тази подкрепа непосредствено, а именно – да се финансира по-справедлив и по-ясен начин за отчитане и изчисляване на електроенергията и газа."

Социалистът посочи, че България е единствената страна, в която механизмът за капацитет да е обвързан с либерализация на енергийния пазар. По неговите думи Министерството на енергетиката  е пропуснало срока да поиска нотификация за този механизъм и сега Европейската комисия ни задължава да направим либерализация много бързо. „Крайно време е Министерството на енергетиката да започне да си върши работата. За три години то не е внесло един законопроект. Там видимо нещата не са добре“, отбеляза Ерменков.

„Няма как до 2025 г. България да замени 40% от електроенергийните си мощности с нещо друго. Затова по инициатива на БСП задължихме правителството да работи по това да се запазят въглищните централи. Устойчивото развитие, за което говори Европейският съюз не е само екология и икономически просперитет. Това са два от стълбовете на устойчивотo развитие, но има и трети – социална поносимост. Ако няма един от тези три стълба, няма устойчиво развитие. България трябва да се справи още с много предизвикателства“, коментира Таско Ерменков.