Красимир Премянов: Ако прекият вот е успешен, БСП ще бъде най-силната партия в България

Юни 04, 2020 Новини БСП в медиите 0 1272

04.06.2020

„Дебатът и различията не са нещо страшно – те са полезни и явление в живота на всяка политическа формация. Лошото е, когато мотивите за тази дискусия са различни. Приемам дискусия, която се води върху това – политика, политически решения и алтернативи. Когато става дума за „ти си лош, ти си лоша“, „стани, аз да седна“ – това е смешен и обиден за една партия диалог“. Това каза Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества, пред БСТВ.

Според него са смешни са твърденията, че БСП не е подготвена да проведе пряк избор. По думите на Премянов е обидно да се твърди, че българският народ е готов за електронно гласуване, за пряк избор на президент, а социалистите да не са готови да избират пряко своя лидер и това показва неуважение и недоверие към тях.

„За да си готов да си председател на партия като БСП, това означава, че имаш чисто минало, чист гръб, конструктивни виждания и готовност да ръководиш. Нека да има 20 такива кандидата! Не разбирам защо някои социалисти се страхуват от прекия избор. Те ще стават ръководители на клика или на голяма партия като БСП? Ако искат да ръководят голямата партия, нека минат през ценза на членовете на партията. Трябва да се знае – членът на партията ръководи партията. Ако този механизъм на пряк вот е успешен, БСП ще бъде най-влиятелната и най-силната партия в България“, каза още той.

Според Красимир Премянов липсва мотивация в състезанието за лидер на БСП и има хора, които не знаят защо участват в него. „За да бъдеш различен и опозиция, трябва да носиш със себе си алтернатива и да кажеш - не харесвам това решение на БСП, предлагам друго. Досега не съм чул достатъчно от това. Тези хора за какво членуват– да бъдат общински съветници и депутати ли? Трябва да оценят отговорността – защо една лява партия я има и искат ли тя да бъде полезна на народа си“, коментира Премянов. Той добави, че в този смисъл харесва поведението на сегашното ръководство на БСП за начина, по който успя да се съобрази с общественото мнение при невъзприемането на Истанбулската конвенция.