Не е прецедент членовете на НС на БСП да изразяват позиция дистанционно

Май 28, 2020 Новини БСП 0 632

28.05.2020 г.

В последните дни, публични говорители, включително членове на НС на БСП, внушават, че ръководството на партията нарушава Устава й, като предлага неприсъствено, на подпис, решение за възобновяване на временно спряната отчетно-изборна кампания и пряк избор на председател.

Изразяват се становища, че се създава опасен прецедент и че за пръв път членовете на НС изразяват позицията си дистанционно - по електронен път или с подпис на място.

Това не отговаря на истината.

Вземане на решение на НС "на подпис" е наложена и утвърдена практика от предишни ръководства, при това без да е имало обявена извънредна ситуация и ограничителни мерки за масови мероприятия.

Такива решения са взимани през 2012 г., през 2014 г. и 2015 г. Никой от членовете на НС  и Контролната комисия тогава не е оспорвал тези решения като противоуставни и издигнатите от тях кандидати за кметове са били законно регистрирани за местните избори. Направените изказвания и то от хора, заемали ръководни постове по онова време и приемали решения "на подпис", без да се е налагало поради епидемична криза, показват тенденциозно отношение към решението на сегашното ръководство да довърши отчетно-изборната кампания в партията  и да проведе пряк избор на председател.