Филип Попов: Нужна е повече грижа на държавата за изоставащите региони

Май 26, 2020 Новини БСП в медиите 0 1095

26.05.2020

„Развитието на Северозападния регион е наша последователна политика във времето. Сега говорим за нещо, поставено на масата – конкретен законопроект, който ще бъде внесен в парламента след обществено обсъждане и обсъждане с всички парламентарни групи. Предлагаме специален закон, създаващ инструментариум на държавата за финансиране на този регион”. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов пред БНР. По думите му предложението на левицата е всяка година да има специален Фонд със 100 милиона лева в бюджета на държавата и този фонд да се управлява от Управителен съвет. Той подчерта, че от БСП са описали в закона си и от кого трябва да се състои управителният съвет, както и как се вземат решенията. 

Част от предложенията на левицата, свързани с разходването на фонда, са: създаване на индустриални паркове, субсидиране на жилищни програми, студентски стипендии срещу гарантирано връщане на учещите в региона, налагането на регионални туристически продукти.

„Нужна е повече грижа на държавата за изоставащите региони, защото те сами не могат да се измъкнат без целеносоначена помощ”, категоричен е депутатът. Той коментира, че след пилотния проект със Северозапада, такива предложения трябва да има и за регионите Странджа-Сакар и Родопите. „Това е първата реална стъпка за развитие на Северозападния регион”, каза още Попов.

„В България няма инвестиции и капитали, защото няма хора – и обратното. Трябва да разчупим този омагьосан кръг чрез целенасочени мерки на държавата. Това ще стимулира търговията и оставането на българите по родните им места. Няма по-хубаво от това човек да може да се развива в родното си място и държавата да му помогне за това”, смята още народният представител от левицата.