Сергей Станишев: Правителството си играе с живота на хората

Окт 05, 2010 Новини БСП 0 1399

Цветан Цветанов дължи извинение на българските граждани заради думите си за членството на България в ЕС Имаме основание да смятаме, че внасянето на вота на недоверие е успех

Цветан Цветанов дължи извинение на българските граждани заради думите си за членството на България в ЕС

Имаме основание да смятаме, че внасянето на вота на недоверие е успех. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция, ден преди дебатите в парламента по вота на недоверие заради провала на правителството в здравеопазването. Станишев отбеляза, че вотът е предизвикал мощна дискусия по състоянието на здравеопазването. Лидерът на социалистите беше категоричен, че никакви панически мерки от страна на премиера и правителството не могат да отменят констатацията, която се споделя от повечето български граждани - че здравната система е пред разпад. „Смяната на здравния  министър не решава нищо", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че тревожният въпрос е дали ГЕРБ имат визия за здравеопазването, след като тепърва се очаква новият министър да предложи „някаква концепция". Това е несериозно -  заяви лидерът на БСП.

Според Сергей Станишев опитът да се спре протеста на БЛС и на лекарите е поредната залъгалка, която използва правителството. По думите му целта е на всяка цена да няма протест и затова управляващите са готови на всичко - да обещаят поредната порция лъжи. „Българските лекари и медицински сестри за пореден път ще бъдат излъгани", предупреди председателят на БСП. По думите му въпросът дали ще има или не протест на лекарите не отнема драматизма в здравната система. „Правителството си играе с живота на хората. Създава предпоставки за цялостна социална криза", заяви Станишев. По думите му става ясно защо Синята коалиция няма да подкрепи вота на недоверие, след като техен представител поема здравното министерство. Станишев изтъкна, че все повече позиции в изпълнителната власт заема Синята коалиция. „Трудно ще се представят оттук нататък за опозиция", категоричен беше Станишев.

От БСП изразиха съмнение, че правителството ще спази поети занапред ангажименти, след като вече има редица примери за обратното. Членът на ИБ на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Ангел Найденов напомни, че вече е имало писмен меморандум между Синята коалиция и ГЕРБ с конкретни финансови ангажименти. По думите на Найденов е налице драстично разминаване между предизборните обещания на ГЕРБ и реалните им действия. Членът на ИБ на НС  на БСП и зам.-председател на ПГКБ Михаил Миков отбеляза, че общото между здравния министър в оставка и новия министър е по отношение на доплащането за граждани в здравната система.

Сергей Станишев коментира думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов за членството на България в ЕС. „Такова безобразно изказване на български вицепремиер по отношение на най- големия успех на страната за последните 20 години не е имало и е абсолютно недопустимо", възмути се Станишев. Социалистите настояват за незабавно публично извинение. Лидерът на БСП изтъкна, че думите на Цветанов са подигравка с усилията на българския народ, с депутатите от 25 парламента, които подкрепиха членството и с Европейката комисия. Председателят на БСП напомни, че членството на България в ЕС е резултат от огромни национални, а не партийни усилия и на работата на хиляди експерти. Според Станишев ако през 2007г. страната ни не беше приета, заради политическата конюктура вероятно нямаше да бъде член на ЕС и до днес. Лидерът на БСП изрази безпокойството си, че думите на Цветанов могат да бъдат използвани от сили, които за сметка на интересите на България искат да решават собствени проблеми. Според Станишев изказването на Цветанов има отношение и към Балканския регион. Лидерът на БСП поиска да знае и на какво се дължи разминаването между думите на Цветанов и Бойко Борисов, след като премиерът заяви, че България подкрепя европейската перспектива на Турция. Михаил Миков добави, че казаното от Цветан Цветанов  влияе върху процеса за верификация и партньорство и Шенген. По думите на Станишев не е случайно къде и как Цветанов е коментирал членството на страната ни в ЕС. „Очевидно е искал да се хареса на своите партньори от ХСС", заяви лидерът на БСП.

Секретарят на ИБ на НС на БСП Антон Кутев заяви, че социалистите подкрепят исканията на културните дейци. От левицата се противопоставят на съкращаването на хора в театрите, оперите и оркестрите и са против съкращаването на парите за кино. Кутев поиска премиерът Борисов да заеме позиция по скандалното отпадане на чл.26 от Закона за авторското и сродните му права, което предлагат от ГЕРБ. Според секретаря на ИБ заради тази поправка в закона между 8 и 10 млн.лв. годишно няма да влизат във фонд Култура.

Председателят на БСП коментира и въпроса с кандидатурата за омбудсман. Той определи като изненадващо предсрочното освобождаване на председателя на ВАС и номинирането му за омбудсман. Според Станишев става дума за политическа сделка между ГЕРБ и Синята коалиция. „Изборът е предрешен", отбеляза председателят на БСП. По думите му в ГЕРБ целят да овладеят още една позиция в държавата, а на заден план остава основната задача на омбудсмана - като граждански защитник да се противопоставя  на всеки, който погазва конституционни права, дори правителство и парламент.  

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>