Стойнев към управляващите: Хората трябва да знаят предварително размера на данъците, които ще плащат

22.05.2020 г.

„Нестабилност, липса на виждане – кое е правилно и кое не. Нулево разбиране за това, че промените в данъчната политика могат да бъдат добър инструмент за постигане на стабилност в икономиката и потреблението, но могат и много опасно да разбъркат икономическите отношения“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в парламента. Той припомни, че гражданите са задължени да плащат данъци и такси, установени със закон, а не установявани със закон. „Тоест гражданите трябва да знаят предварително, преди настъпването на финансовата година, данъците и техния размер, който те ще плащат“, подчерта Стойнев.

„Не мога да разбера какво целите. Разбирам, че искате да подпомогнете дадени сектори – ресторантьорство, хотелиерство. Нали имате специален икономически план, с който да подпомагате именно тези сектори? Защо в тези сектори, където държавата е виновна за тяхното пълно затваряне, мярката „60/40“ не се превърне в 80/0, 100/0, 60/0. Ето ви реална мярка, с която вие да можете да подкрепите дадени сектори, вместо да предприемете в средата на годината мерки, които били „политически“, после „временни“, после „целели изсветляване на икономиката? Каква е вашата цел? Когато искате да правите данъчна реформа, ние от БСП призоваваме да се направи една цялостна  данъчно-осигурителна реформа“, категоричен е Стойнев. Той подчерта, че от левицата са последователни в позицията си от години и предлагат намаляване данък върху храни и лекарства. По думите му това трябва да бъде обвързано и с данъците върху физическите лица.

Стойнев обърна внимание, че за мерките трябва да има оценка на въздействието, нужната експертиза, те да не всяват хаос, нито противоречие между отделните сектори и работодатели, между близки и далечни на властта. „Да направим една реформа, която да отговаря на очакванията на българските граждани. Не разбирам защо мярката „60/40“ не се трансформира за секторите, за които искате да въведете мерки“, обясни Драгомир Стойнев.

 

Георги Свиленски: Никой не иска да защити предложенията на управляващите

„Това, което се случва в Народното събрание, е недопустимо. Гледаме четири закона за промяна в ДДС, които касаят всички граждани, а не присъстват премиер, министър на финансите или председател на бюджетната комисия. Няма и зам.-министър на финансите, няма и изказвания на управляващите. Кой в тази зала защитава предложенията на управляващите?" Това попита от трибуната на НС Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“.

По неговите думи народните представители от управляващото мнозинство стоели и чакали някой да каже какво се предлага, но нямало кой да представи становището на Министерството на финансите. „Няма го даже и парламентарният секретар на Министерството на финансите. Всички те не искат да се изкажат и мълчат“, продължи Свиленски.

Той призова председателят на бюджетната комисия и министърът на финансите да представят своите становища. „Ако не, г-н Борисов, понеже се твърди, че не го е страх от нищо, да дойде и да обясни какво предлага неговият кабинет“, каза още той.

 

Георги Йорданов: Няма разумен довод да не намалим ДДС върху лекарствата

„Трябва да осигурим адекватни условия за лекарствотерапията на българските граждани, ако искаме наистина да се грижим за тях. Няма разумен довод „против“ да намалим ДДС върху лекарствата. Нека финансовият министър да излезе с такъв довод“. Това каза Георги Йорданов, народен представител от ПГ на „БСП за България“.

По неговите думи хотелиерството и ресторантьорството касаят една малка част от българското общество. Той призова народните представители да  не се противопоставят на 2,5 млн. социално слаби български пенсионери и да ги карат да  купуват скъпи лекарства