Проф. Георги Михайлов: Икономическите последствия от коронавируса са много по-опасни от медицинските

Май 16, 2020 Новини БСП в медиите 0 653

16.05.2020

„Медицинската част на проблема с коронавируса приключва. Ние трябва да се върнем по-бързо към нормалния си живот. Да се отворят училища и детски градини, както направиха повечето европейски държави. Почти половината от държавите в ЕС отвориха училища и детски градини. Вредите ще бъдат много по-големи, ако не се отворят. “ Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов пред Канал 3. По думите му част от мерките са можели да бъдат избегнати, в това число затваряне на паркове и детски градини.

„Имаме няколко запитвания към Конституционния съд, които се отнасят до части от извънредното законодателство. Едно от тях - въпросът за следенето на трафичните данни, което според така приетия закон, остава да действа и след приключването на извънредното положение“, припомни още Михайлов. По отношение на сегашния закон за здравето, депутатът изтъкна, че за пореден път в практиката на 44-тото Народо събрание в един закон се променят 15-16 закона, което по думите му не е правилна процедура. Михайлов подчерта, че като здравен специалист му е направило впечатление, че в първия член на закона, на една плоскост с коронавируса са били поставени някои заболявания, които вече не съществуват или са особено опасни инфекции. Личното мнение на професора е, че коронавирусът не е особено опасна инфекция. Една от причините е, защото процентът на смъртност е по-нисък от този на по-тежки заболявания. „Информацията е в основата на паниката от КОВИД-19. Икономическите последствия са много по-опасни“, смята още проф. Михайлов. Той припомни, че по настояване на левицата е било отменено предложението в закона – министърът на здравеопазването да има право еднолично да обявява извънредни мерки.

Във връзка с възможността от обявяване на нови мерки при трайно наличие на над 100 заразени от коронавирус дневно, Михайлов подчерта, че е важно да се отчете дали тази цифра няма да се повиши заради повече направени тестове.