Нинова: 3 години подред внасяме закон за намаляване ДДС на храни и лекарства

Обещанието на Борисов е бъдещо несигурно събитие

"От "БСП за България" сме внесли предложение за намаляване на ДДС на 9 % за храни и лекарства. Това е наша последователна политика и вече четири пъти сме внасяли такова предложение от 2018 г. насам в рамките на годишни бюджети и актуализация на бюджета". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Народното събрание. Тя подчерта, че от БСП последователно са предлагали намаляване на ставката на ДДС за храни, лекарства и детски стоки. „Това е наша убедена политика, следвайки европейската практика. Това е правилният път. Само две европейски държави нямат диференциран ДДС“, подчерта Нинова.Тя даде  пример- че в Германия 19 % е стандартният ДДС, а за храните е 7%. Във Франция стандартният данък е 20 %, а по-ниската ставка от 10 % важи за туризма, ресторантите и транспорта. В Унгария – 27%, намалената – 18, а ДДС върху храни, лекарства и книги - 5 %.

„Винаги сме се водили от тази европейска практика. И винаги сме получавали един и същ отговор – управляващите гласуват против -  с аргумента, че ще се провалят приходите в бюджета и е трудно за администрацията да се справи с диференцирания ДДС“, припомни председателят на левицата. Тя каза още, че от сутринта правителството дава разнопосочни сигнали за действията си относно намаления ДДС и това поведение ражда несигурност за бизнеса и безперспективност за хората.

„Обещанието на Борисов е бъдещо несигурно събитие. Бъдеще – няма нищо направено, а несигурно – поради традицията често да се сменят позиции. Сегашното сигурно събитие е, че след половин час трябва да се гласува нашето предложение за 9 процента за храни и лекарства. Ако има политическа воля да се търси съгласие, сега е моментът това да се случи, а не да се надпреварваме кой какво и кога го е внесъл“, категорична е Нинова.

По повод несъгласието на Горанов за намаляване на ДДС и коментарът на Борисов, че може да си подаде оставката, Нинова коментира:

„Да сме наясно, че тези промени трябва да се направят с актуализация на бюджета. Как ще се разберат двамата – ще подава ли оставка Горанов, ще прави ли актуализация на бюджета, си е тяхна работа. Нашата работа е в България да има ред, законност и предвидимост, а те изискват промени в бюджета за тези данъчни политики. Обратното означава – хаос, несигурност и типичното поведение на Борисов - да взема решение под натиск и заплаха от протести."

Нинова подчерта, че левицата настоява за анализ на състоянието на бюджета от правителството, защото никой не знае какво се случва там. „Второ - да се направят разчети за приоритетите сектори. Досега виждаме работа на парче, по-държавническо мислене е нужно. Нужен е анализ кои сектори носят най-много добавена стойност, къде са заети най-много хора и актуализацията на бюджета да се насочват към тези сектори. Не може такива сериозни промени да се правят с хрумки. Става дума за дългосрочна, държавна, икономическа и финансова политика с поглед за години напред. Нужно е отговорно отношение. При тях е хаотично, а ние искаме визионерство за това как ще се развива икономиката в годините напред“, заключи Нинова.