Управляващите играят хазарт с живота на хората

Окт 04, 2010 Новини БСП в медиите 0 1484

Положението на бъдещите пенсионери изглежда много зле, казва председателят на НС на БСП Сергей Станишев в интервю за в

Положението на бъдещите пенсионери изглежда много зле, казва председателят на НС на БСП Сергей Станишев в интервю за в. Новият глас:

 

- Г-н Станишев, кой е авторът  на вица за новия здравен министър, който  е гинеколог, защото цялата държава е с краката нагоре?

- Народен хумор. Започнаха да се появяват доста политически вицове напоследък, което е много показателно. Когато една власт  става смешна в очите на хората, това говори за тежка фаза на разочарование. Има и още един виц за Министерството на здравеопазването: Минава един човек покрай него и вижда голяма опашка. Пита: „Какво дават - направления или безплатни лекарства?" „Опашката е за министър за здравеопазването", отговарят му хората. „Много е дълга", коментира човекът, а другите го успокояват: „Нищо, бързо върви."

- Хубавите политически вицове бяха позабравени в последните 20 години и възраждането им не е ли своеобразен позитив за ГЕРБ?

- Много е висока цената на този хумор, защото той е последното оръжие на защита срещу безумията, които се случват в здравеопазването в дадения случай. То е много тежка сфера и когато дойдохме на власт, ние също заварихме доста проблеми. Но знаехме, че реформа не се прави без пари и всяка година увеличавахме средствата за здравеопазване с 200 млн. лв. А сега какво ни се предлага? Казват: „Реформата - това е по-малко пари! 400 болници са много за България, трябва да са сто!" Сравняват ни с Белгия. Само че България не е Белгия - нито като география, нито  като ландшафт, нито като пътна инфраструктура. И когато  в една малка община закрият болницата, която сигурно не съвършена, но така оставят хората без никаква здравна услуга, този, който получава инфаркт или инсулт, на какво може да разчита? Докато дойде линейка от областния град, той ще е мъртъв! Това е хазартна игра с живота на хората. Тази година са дадени 450 млн. лв. по-малко за здравеопазване, а твърдяха, че здравето ще  е приоритет.

- Искането на вот на недоверие доведе до смяната на министър Анна-Мария Борисова. Този ход не е ли всъщност за спасяване на Симеон Дянков, който стои зад орязаните пари за здравеопазване?

- Това изобщо е палиативна мярка, защото тя нищо не решава.  Според мен министър Борисова беше сменена и защото накрая си каза, че един министър нищо не може да направи без пари. Затова вотът не е насочен към здравния министър, не той прави политиката в тази област. Особено в това правителство, защото това е еднолична власт, тя не е дори на партия ГЕРБ. Така че всеки вот е и към министър-председателя и правителството като цяло.

- Престоят протести на синдикатите против пенсионната реформа. Как виждате  бъдещето на  хората, които тепърва ще се пенсионират? Очаквате ли и Тотю Младенов да последва Анна-Мария Борисова на принципа да си отива всеки, в чиято сфера има недоволство?

- Положението на бъдещите пенсионери изглежда много зле. Преди две седмици при мен дойде един човек на 35 години и ми каза: „Аз работя от 20-годишен, но имам само 8 години трудов стаж."  Спомняте ли си как в 90-те години работодателите не плащаха осигуровки и даваха парите на ръка? Една реформа винаги трябва да отчита реалностите, а това сега не се прави. Затова очаквам сериозни протести на 7 октомври и съм призовал всички наши симпатизанти да подкрепят КНСБ. Не искаме да политизираме този протест, но трябва да го подкрепим. 

- Това няма ли да доведе до нова палиативна мярка и просто още една смяна на министър?

- Възможно е, затова и много пъти съм казвал, че истинският проблем не е в един или друг министър, а в целия начин на управление. С този премиер така ще се работи, такива ще са резултатите. Борисов сам си каза тези дни: „Толкова мога!" 

- Колко тежка очаквате да е 2011 г. за общините, особено по-малките, чиито бюджети ще бъдат орязани?

- Ще бъде много тежка година, защото каква работа могат да свършат кметовете, чиито бюджети бяха редуцирани с 13% на годишна база още при актуализацията това лято? Хората отиват при тях и искат да им поправят улиците. Пари обаче няма, защото капиталовите разходи са намалени. Парите за снегопочистване са на мизерни нива. Това пак е въпрос на приоритети и е ясно кое е важното за това правителство, след като са намерени 100 млн. лв. за подслушване, а средствата за общините се режат. И тъй като този кабинет се опитва да управлява със страх, като плаши кметовете, а и не само с тях, с проверки, си мисля, че на местните и на президентските избори ще има неприятни за ГЕРБ изненади. Те си мислят, че и магаре да кандидатират за кмет или президент, щом е от ГЕРБ, ще бъде избрано. Може обаче и да не стане така. Общата  визия на правителството е да бъдем държава от латиноамерикански, а не от европейски тип - с еднолично управление, в което икономическите субекти са подчинени на политическата власт. Такъв лобизъм в парламента никога не е имало - половината закони откровено обслужват частни интереси на определена група фирми.

- Очаквате ли Пловдив и  Карлово да са градове с неприятни изненади за ГЕРБ на местните избори заради решението за депониране на още бали в техните сметища?

- Може би това ще е една от причините. Предишното правителство пое ангажимента да помогне за решаването на проблема с огромното количество бали, събрани в столицата - заради некадърността на общината между другото. Но ние преведохме на Пловдив и Карлово милиони, които бяха използвани за благоустрояване. Сега няма нищо, защото пак се спестява - този път на гърба на пловдивчани.

- Ако се стигне до протести срещу насилственото изпращане на още боклук, БСП ще застане ли зад тях?

- Да, това правителство разбира само от протести и само по този начин могат да бъдат спрени техните поразии. Тези хора от аргументи не разбират, те са улични бойци, които имат респект само към силата.

- Ще има ли БСП собствен кандидат за кмет на Пловдив догодина?

- Нека не слагаме каруцата пред коня. БСП влезе в управлението на Пловдив не за една или друга позиция, а за да свърши работа. Затова  местното ръководство предложи на ВМРО-НИЕ да обсъдят политическо-управленско споразумение - какво искаме да постигнем в последната година от мандата. Това е първото условие за разговори по всички други неща. Трябва да бъдат обсъдени и коалиционните отношения, защото в тях трябва да има уважение - казвам го като човек, който е ръководил коалиционно правителство. Все пак БСП не може да служи за това някой да си избърсва с нея подметките. Ако има проблем в управлението, коректно е да се седне с партньорите и да се обсъди как той да се реши, а не да се прави евтин пиар на гърба на БСП. Ние също можем това и ако такъв е изборът на ВМРО, проблемът ще бъде техен.