Основната задача на БСП е да спре похода на ГЕРБ към оглавяването на всички институции

Окт 03, 2010 Новини БСП 0 1684

Все повече хора се разочароват от лъжите на ГЕРБ БСП е основна алтернатива на ГЕРБ като политическа партия, която предлага управленски виждания и е способна да ги реализира

Все повече хора се разочароват от лъжите на ГЕРБ

БСП е основна алтернатива на ГЕРБ като политическа партия, която предлага управленски виждания и е способна да ги реализира. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след края на Националното съвещание с председателите на областните и общински съвети на БСП и кметовете, избрани или подкрепени от БСП.

На съвещанието беше обсъдена подготовката на БСП за предстоящите избори догодина. Според лидера на социалистите, има три предпоставки за успеха на партията. Първата е свързана с алтернативните политики, които БСП предлага. Социалистите ще предложат своята визия за развитието на страната през следващите 10 години в проекта си „България 2020 - европейска социална държава", който ще бъде представен на предстоящия Конгрес на партията през октомври. Като втора предпоставка за успешното представяне на БСП на предстоящите изботи Станишев открои организационното състояние на партията. Според лидера на БСП е на лице сериозен напредък в създаването на основни партийни организации и в привличането на нови членове и исмпатизанти на БСП. Като трети елемент лидерът на социалистите посочи коалиционната политика и взаимодействието с неправителствения сектор. „БСП е показала способност да прави ефективна коалиционна политика за реализиацията на управленски приоритети", отбеляза Станишев. По думите му най- важно е да има принципност в търсенето на съюзници. По повод предстоящите президентски избори, Станишев изтъкна, че БСП се готви за сериозно обсъждане на възможните кандидатури. Той беше категоричен, че до момента на политическо ниво имена на кандидати не са обсъждани. „Естествено е БСП да води разговор с Георги Първанов за това кой е най- подходящ кандидат, който да обедини максимално много граждани", заяви Станишев. Председателят на социалистите добави, че ГЕРБ се заблуждават, ако смятат че и магаре да сложат за техен кандидат, той ще бъде избран.

Лидерът на БСП изтъкна, че основната задача на левицата е да спре похода на ГЕРБ към овладяването на всички институции. По думите на Станишев реално е нарушен принципът на резделение на властите. Парламентът се е превърнал в патерица на правителството, а съдебната система е подложена на рекет и системен шантаж от страна на управляващите. Станишев изтъкна, че все повече хора оценяват управляващите не по думите, а по конкретните им действия. Все повече хора се разоароват заради голямото разминаване между обещаното от ГЕРБ и това, което реално се случва в страната.

По повод внесения от опозицията вот на недоверие, Станишев изтъкна, че за първи път само с огласяването на вот на недоверие, има реални резултати - сменен е министърът на здравеопазването. Лидерът на социлаисите обаче беше категоричен, че политиката в здравеопазването не зависи от здравния министър, а се прави от кабинета. „Бойко Борисов носи отговорност за действията на министрите", напомни Станишев.  По думите му основният проблем в здравеопазването е, че системата е недофинансирана. „Реформа без пари не се прави", отбеляза Станишев. По думите му правителството реално само реже разходи, без мисъл какво ще се прави занапред.

„Нищо добро не очаква гражданите догодина". Това заяви лидерът на БСП в коментара си за бюджета, който правителството предлага за 2011г. По думите на Станишев тежестта отново се прехвърля върху общините. „Дават се 100 млн.лв. За подслушване, но не могат да осигурят пари за общините", добави лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че правитеклството изяжда фискалният резерв, оставен от предишните управляващи, без обаче да има реален ефект за хората. Лидерът на БСП добави, че вероятно през следващата година правителството ще търси изход в заеми за милиарди, които ще бъдат плащани от българските граждани. Ще бъде увеличен и държавният дълг с близо 50%. „не виждам защо трябва да подкрепяме такъв бюджет", коментира председателят на БСП. Секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова добави, че политиката на превителството води до обедняване на хората. Тя изтъкна, че се предвижда замръзяване на доходите, без те да бъдат компенсирани заради ръста на инфлацията. Нинова изрази тревогата си, че заради новия акциз на горивата ще има повишаване на цените.

Лидерът на БСП коментира и намерението на правителството на извози близо 60 000 тона боклук в Карлово. Станишев напомни думите на Бойко Борисов, че е безумие розовата долина на страната да се превръща в сметище. „Защо след като сме прояваили далновидност и сме изградили депо за отпадъци, трябва да бъдем наказани?", поиска да знае кметът на Карлово Найден Найденов.