Петър Витанов: Оставете „зелените“ коридори и утре!

29.04.2020

„След здравната криза ще трябва да отворим границите, но и да премахнем бариерите и свръхрегулацията. Вместо това, с настоящото законодателство в сектора транспорт утре ще ликвидираме тези, които днес с риск за живота си доставят храна на цяла Европа по „зелените“ коридори. Оставете зелените коридори и утре!“ Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов по време  на дебат по пакета „Мобилност“ в Комисията по транспорт и туризъм. Темата за пореден път раздели страните-членки по отношение разбирането за ефективността от налагане от по-ограничителни мерки.

Той подчерта необходимостта от силно политическо лидерство и проява на реална солидарност предвид ситуацията. „Настоявам за промяна на договореното законодателство, предложено преди три години. То изобщо не отразява финансовите и икономически условия в момента.“, подчерта Витанов.

„Трябва е да вземем под внимание всички ефекти, които кризата с Covid-19 ще окаже върху транспортния сектор. Днес ние носим отговорност за икономическото възстановяване и трябва да гарантираме, че никой няма да бъде изоставен. Компаниите в отрасъла се нуждаят от нещо допълнително освен финансова подкрепа. Повече от всякога те имат нужда от подобрени възможности за търговия и равен достъп до общия пазар“, допълни евродепутатът.