Сергей Станишев: ГЕРБ превръщат политиката в чалга

Окт 01, 2010 Новини БСП 0 1323

  Цветан Цветанов дължи извинение на хората заради безумното си изказване за членството на България в ЕС   Същността на това да бъдеш политик е да служиш на обществените интереси

 

Цветан Цветанов дължи извинение на хората заради безумното си изказване за членството на България в ЕС

 

Същността на това да бъдеш политик е да служиш на обществените интереси. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на срещата си с представители на Студентското сдружение Его Политико и Студентската асоциация за изследване на международните отношения по повод началото на новата академичната година. Лидерът на БСП беше категоричен, че за младите хора, които се интересуват от своето бъдеще, е важно да участват в политиката. „Не е лесно да си политик, но си заслужава", заяви Станишев. По думите му няма по- голямо удовлетворение от това да се видят резултатите от усилията и промяната към по- добро. „Това е удовлетворението за мен", добави председателят на БСП. Като пример за успех Станишев даде приемането на България в ЕС. Той определи като безумие и подигравка с България изказването на вицепремиера Цветан Цветанов, че приемането на страната ни в ЕС е било политическо решение. Лидерът на БСП беше категоричен, че Цветанов дължи извинение на българските граждани. „Много хора работиха, за да може една мечта да стане реалност", изтъкна Станишев. По думите му членството е  изстраданo от хората и се случи, защото имаше национални усилия, без политически пристрастия. Лидерът на БСП отбеляза, че с думите си Цветанов дава коз на всички, които не харесват България и я използват за свои вътрешнополитически цели. Според Станишев това изказване може да е аргумент сега и за в бъдеще при вземането на решения, които засягат България.

В коментара си за ситуацията в страната, Сергей Станишев изтъкна, че има изключителна непоследователност в действията на правителството. „Всичко е проба-грешка и тестване на общественото мнение", коментира лидерът на социалистите. По думите му вече 15 месеца ГЕРБ  злоупотребяват с думата „реформа" и само приказват. Лидерът на БСП напомни, че Симеон Дянков обеща 2 млрд.лв. повече приходи, а за тази година приходите са с 2 млрд.лв. по- малко. Станишев изтъкна, че през миналата година българското правителство е водело икономическа и финансова политика, която е точно обратната на действията, които предприе ЕС. По думите му тази година това продължава, в резултат на което икономиката в България стагнира, а дефицитът расте.

Сергей Станишев изтъкна, че в здравеопазването се върви към разпад и всеки, който опира до здравната система, вижда това. Председателят на БСП се позова на социологическо проучване, според което ако има народен вот на недоверие по здравеопазване, 41% от хората биха го подкрепили. Лидерът на БСП коментира, че  няма вот до сега, който още с обявяването му, да има резултат - здравният министър подава оставка, а финансовият отпуска още средства. „Ако знаехме, че Борисов се отказва толкова лесно от министрите си, можехме всяка седмица да внасяме вот", пошегува се Станишев. „Реформи не се правят без пари", отбеляза лидерът на БСП. Той беше категоричен, че исканият от опозицията вот на недоверие за провала на правителството в тази сфера не е само срещу ресорния министър, а срещу цялото правителство. „Премиерът Бойко Борисов носи  отговорност за своите министри", напомни Станишев. Той определи като смешни заплахите на премиера, че ще напусне, ако има стачки.

По думите на Станишев днес е трудно да се води смислен политически дебат, защото управляващите свеждат всичко до политика тип чалга. Лидерът на БСП напомни, че ГЕРБ претендират за нов морал, но в действителност са налице редица примери за конфликт на интереси и лобизъм. „Борбата срещу организираната престъпност е по- скоро пушилка", добави председателят на БСП. По думите му ГЕРБ разрушават функционирането на институциите и на демокрацията. Станишев изтъкна, че реално управлението е еднолично. „Това е опасно за обществото", коментира той. Лидерът на БСП изтъкна, че с действията си управляващите се опитват да обезсмислят ролята на парламента и неслучайно рейтингът на институцията се срива. „Съдебната власт е под системен подмолен натиск. Правата на гражданите се потъпкват системно", предупреди председателят на БСП.

 „През годините БСП оцелява, защото има нужда от такава партия", каза в заключение Станишев и добави: „След 5 години виждам БСП като водеща партия в България".