Призивът на Цветелина Пенкова и десетки известни личности PRAYATHOME (моли се вкъщи) достигна до българите

21.04.2020 г.

В деня след края на Великденските празници отчитаме успешен край на кампанията #PRAYATHOME. С призива си младият евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова обедини известни лица, инфлуенсъри, актьори, хора на изкуството и медици, които поставиха бели маски с червен надпис #PRAYATHOME на лицата си. Тя отправи своята молба до обществото по съвременен и нестандартен начин. Кампанията събра широка популярност и бе припозната от много хора.

По време на великденските празници и в нощта на Възкресение Христово всички храмове отслужиха литургия и макар отворени за вярващи, посещаемостта беше съизмерима с отговорността към настоящата ситуация.

„Надявам се, че след нашия призив, много българи са осъзнали още по-ясно нуждата от отговорно поведение по време на празниците. Вярвам, че заедно, временно лишавайки се от важните за всички ни традиции, успяхме да дадем своя принос по отношение на мерките за ограничаване разпространението на пандемията“, каза Пенкова.  Зад този резултат стоят усилията на голяма част от обществото: държавни институции, органи на местната власт, Светия Синод, общественици и популярни лица, хора на науката и изкуството, лекари и здравни работници, медии и журналисти -  всеки по различен начин се опита да предаде посланието- колко е важно да си останем у дома по празниците и да не допускаме масово струпване на хора в храмовете.

Кампанията #PRAYATHOME бе много добре приета и събра привърженици, както в социалните мрежи, така и извън тях, като на Велики четвъртък в нея се включи и Александровска болница.

„Кампанията #PRAYATHOME имаше краен срок – с призива да се молим вкъщи по Великденските празници, но посланието ѝ - да бъдем отговорни и солидарни - е безсрочно. Останете вкъщи, дайте пример, бъдете разумни!“, призова Цветелина Пенкова.