Димитър Данчев: Актуализацията на бюджета не решава проблеми, а прикрива стари недъзи на правителството

Апр 03, 2020 Новини БСП в медиите 0 770

Няма ясна информация как ще бъдат изразходвани средствата

„Не подкрепяме актуализацията на бюджета, защото бюджетът би следвало да предлага перспектива и да решава определени проблеми, които стоят в разгара на кризата с коронавируса, а не да прикрива стари недъзи на правителството за несвършена работа на правителството до момента“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев пред BGOnAIR.

Той изтъкна конкретните забележки на левицата: „Не получаваме никаква информация как ще бъдат изразходвани средствата. Казахме, че няма да подкрепим удължаването на извънредното положение с 1 месец, предлагаме с 2 седмици, защото премиерът не си изпълни обещанието - когато изтече периодът от 1 месец, подкрепен и от БСП, той да дойде и да информира дали мерките са дали резултати, къде има слабости, къде трябва да се коригира, откъде произтича необходимостта от продължаването“. По думите му днес парламентът за 3-ти път ще промени Закона за извънредното положение за по-малко от 2 седмици.

„Правителството трябва да си свърши своята работа – преодоляването на социално-икономическите последствия, възникнали от кризата със заболяването. Само до преди месец мнозинството твърдеше, че страната е в страхотно икономическо състояние. Сега изведнъж се оказва, че след първите три месеца, фискалният резерв се е стопил с близо 5 милиарда."

Данчев обърна допълнително внимание на липсата на конкретна информация за това как ще бъдат използвани средствата от актуализирания бюджет: „В Закона за държавния бюджет няма яснота. Казва се само, че 500 милиона ще бъдат използвани за гаранции под формата на кредити до бизнеса, който има нужда от тях.  Направихме срещи с хотелиери, ресторантьори, туроператори. Нямат голям интерес към взимане на кредити и правене на инвестиции в този момент на криза“.

Данчев отбеляза още, че със сигурност ще има нужда от заем, но от левицата не разбират каква е необходимостта от 10 милиарда лева и изразяват съмнение, че ще бъдат използвани за тези хора, които най-много се нуждаят от помощ - работниците и служителите.