Евгени Кирилов към ЕК: Намаляването на средствата за политиката на сближаване е неприемливо

  Европейската комисия трябва да се отнася по-критично към предложението за намаляване на средствата за политиката на сближаване

 

Европейската комисия трябва да се отнася по-критично към предложението за намаляване на средствата за политиката на сближаване. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Евгени Кирилов по време на проведеното снощи заседание на членовете на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент с европейския комисар по бюджета Янош Левандовски.

В изложението си Евгени Кирилов изрази задоволство, че по много от въпросите за бъдещето на политиката на сближаване има съвпадение на позициите на еврокомисаря и на членовете на Комисията по регионално развитие. Българският евродепутат посочи, че като комисар, идващ от нова страна-член Янош Левандовски има пряко наблюдение върху положителното влияние, което политиката на сближаване има върху новоприсъединилите се държави и може да се очаква той да бъде неин защитник. Въпреки, че става дума за една политика, която се развива, Евгени Кирилов настоя, че не е приемливо да се намаляват средствата за сближаване както от финансова така и от политическа гледна точка.

Българският евродепутат подчерта още, че орязването на средствата по структурните фондове може да доведе до накърняване на принципа на солидарност, върху който почива Европейският съюз. Според Евгени Кирилов трябва да се внимава с преследването на целта да не се допускат "големи губещи" при бъдещата политика на сближаване, за да не се окаже, че в тази позиция са изпаднали най-нуждаещите се региони главно от новите страни-членки.