Петър Витанов: ЕС има нужда от спешен план за възстановяване

Апр 03, 2020 Новини БСП в медиите 0 748

Свидетели сме на опит за заглушаване на парламентаризма в България

„Това, от което има нужда най-много ЕС сега, е план за възстановяване, защото предстоящата социална и икономическа рецесия ще бъде сериозна. Механизъм за взимане на бързи и адекватни решения по време на кризи, защото сякаш ЕС се движеше след събитията.“ Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред БСТВ.

„При появата на пандемията от коронавирус европейските държави започнаха да действат самостоятелно. ЕС изостана и не можа да прояви солидарността, която се очакваше от него.  За пореден път демонстрира, че трудно се справя с управление на кризи, което в случая подкопа доверието към него. Нещо повече, самосиндикално страни-членки затвориха границите си, нарушавайки изцяло принципите на свободно придвижване на хора, стоки и услуги.“, коментира Витанов.

Според него в последната седмица вече се наблюдава положително развитие – унифициране на граничните мерки на повечето държави, създаване на т.н. зелени коридори за преминаване на стоки от първа необходимост, общи поръчки за медицинско оборудване и др.

Той допълни, че към момента на ниво ЕС е взето решение за отпускане на средства за подпомагане на здравните системи на страните-членки и за подкрепа на малките и средни предприятия. Очаква се в рамките на две седмици да бъдат изготвени конкретни предложения за отделяне на допълнителни средства за най-засегнатите страни.

По отношение на прилаганото за ограничаване на коронавирус у нас, лидерът на българските социалисти в ЕП одобри рестриктивния характер на предложените мерки, защото  при бедна, болна и застаряваща нация като българската такава зараза би могла да вземе изключително много жертви. „Подобни моменти демонстрират и неприложимостта на пазарния модел в здравеопазването.“, наблегна Витанов.

„За да се притъпят социално-икономическите последици е необходимо правителството да предложи далеч по-адекватен компенсационен подход. Възприехме най-ограничителна част от европейските инициативи, но по отношение на икономическите компенсации изоставаме много. България е единствената страна, която не прави разграничение между категориите засегнати хора и спецификите на различните сфери в икономиката. Тя и не подпомага безусловно своите работници. Това  с нуждата от нов заем в такъв размер е доста спорно предвид разполагаемата част на Фискалния резерв и допълнителните отпусканите средства от ЕС точно в този момент, още повече че се искат за реализирането на две неефективни идеи.“, каза още лидерът на българските социалисти в ЕП.

„Не бива да омаловажаваме още един факт –  опитът за заглушаване на парламентаризма. Парламент не е бил затварян, дори когато са падали бомби над София. Оставянето на всичко в ръцете на един човек не повишава качеството на демократичния процес в една страна. Пандемията не значи, че трябва да бъдат зачеркнати всички форми на демокрация, които са отвоювани с толкова усилия.“, подчерта Петър Витанов.