Весела Лечева: Държавата да помисли за минимална заплата за засегнатите от извънредното положение

Апр 01, 2020 Новини БСП в медиите 0 631

Няма нито една безвъзмездна помощ от правителството в този критичен момент

„Настоявахме още от първия ден на извънредното положение за актуализация на бюджета, с оглед на социално-икономическите предизвикателства след кризата, за да се внесе спокойствие в обществото. Настоявахме и поради тази причина парламентът да работи, за да може там да се проведе този дебат. Актуализацията беше абсолютно необходима. В проектобюджета, който виждаме днес, има много по-сериозен скок в намеренията на правителството. Само преди няколко дни чувахме, че няма нужда от актуализация и 1 милиард ще бъде достатъчен за всички нужни мерки. Сега липсват ясни и конкретни цели и разчети в намеренията на правителството“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева пред БНТ. За новия дълг трябва да стане ясно как парите ще стигнат до работника, до онзи, който е загубил работното си място заради кризата.  

„Имаме опасения за начина, по който ще се разходват тези средства. От това, което виждаме разписано до момента, от взетите мерки, се налага хората да вземат нови заеми и кредити. Няма нито една безвъзмездна помощ от правителството в този критичен момент, когато закрилата от държавата е нужна“, категорична е Лечева. Тя обърна внимание и на мярката „60/40“, която по думите й е дълбоко несправедлива и от нея не могат да се възползват малките предприятия.


„Държавата трябваше да помисли за базов доход, който да осигури на хората – за минимална заплата за всеки, който е засегнат от извънредната ситуация“, смята Лечева. По думите й сега е моментът, в който държавата трябва да подкрепи всички, които са били изрядни платци.