Корнелия Нинова: Днес направихме дарение за науката и бъдещето

Мар 30, 2020 Новини БСП в медиите 0 899

Българските учени работят по намиране на лекарство срещу коронавируса. Успех!

"Днес направихме дарение за науката и бъдещето. Вярваме в капацитета и възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса. Ако има нещо, което трайно може да ни спаси от тази опасност, това е лекарство или ваксина и ние вярваме, че българските учени могат да допринесат за изработването на такава. Техните нужди днес, които учените представиха пред нас, са в размер на 30 000 лв., така че да могат да продължат изследванията си." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред медиите след като тя и ръководството на ПГ на "БСП за България" проведоха среща с ръководството и учени от БАН. Тя пожела успех на учените: "Даряваме ги, пожелаваме им успех и много се надяваме в скоро време да има такъв. В момента се борим с последиците от това изключително опасно заболяване, а те могат да имат принос за отстраняване на причината за самия коронавирус".

Доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН: Ние сме изключително благодарни на БСП за дарението
"Ние сме изключително благодарни на ПГ на БСП за това дарение. Институтът по микробиология работи от десетилетия в областите на вирусологията, имунологията, в областите на общата, промишлена и инфекциозна микробиология. Дарението ще бъде използвано конкретно за изследванията на Департамента по вирусология във връзка с намирането на вещества с антивирусна активност." Това каза директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова. Тя изтъкна, че имат готови 22 химически синтезирани съединения, както и екстракти от лечебни растения. "Дарението ще послужи за закупуване на клетъчни линии, необходими ни за изследванията на антивирусните вещества. Дълбоко вярваме, че ще открием съединение, което да послужи като терапевтик или дезинфенктант, който да ни послужи в борбата с коронавируса. Нуждата от дарението беше спешна, защото без него работата по антивирусните вещества не можеше да започне, а сега благодарение на него, тя ще започне още утре", изказа благодарността си доц. Петрова.

Академик Юлиан Ревалски, председател на БАН: Дарението ще помогне в кризисен момент
"Изведнъж идва някакъв проблем, ние нямаме за това предвидени планови средства, а изследванията трябва да се извършат сега и в момента. Поради тази причина, дарение от този тип е изключително полезно. Същевременно, проблемът, пред който сме изправени сега, поставя доста по-широк кръг от задачи в сферата на биомедицината." Това заяви акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. Той отбеляза, че в момента учените са на път да приключат с изграждането на мащабен проект, с хоризонт две години, така че да могат да се извършват изследвания и да се достигнат резултати, които в бъдеще, когато се появи подобна криза, да ни подпомогнат. "И аз от името на БАН изказвам своята благодарност и признателност за извършеното дарение. То ще ни помогне в един много кризисен момент, така че да решим спешно изследвания, които да ни доведат до положителен ефект", заключи председателят на БАН академик Юлиан Ревалски.