Иван Иванов: При затворен парламент всички решения ще се взимат на тъмно

Мар 27, 2020 Новини БСП в медиите 0 1063

27.03.2020 г.

„За съжаление, след 29 години демокрация, нашият парламент за първи път хлопна врати и то с нелепо обяснение– видите ли парламентът се бил превърнал в източник на зараза. За първи път народните представители са лишени от възможността да контролират министрите и да упражняват тези права и задължения, които са им заложени по Конституция. И, за съжаление, тази институция окончателно стигна дъното, защото най-висшият орган в държавата, вместо да дава пример на българските граждани, които са ни изпратили там, им казва, че депутатите се прибират и ако се наложи някой слънчев ден, ще се върнат“. Това каза Иван Иванов, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред БНТ. Той бе категоричен, че щом този парламент е гласувал извънредното положение, той трябва да контролира това извънредно положение.

Според Иванов има куп проблеми за решаване от Народното събрание: „Първо с болниците – защо не решаваме въпроса всички болници да престанат да бъдат търговски дружества? В момента има проблем – тези лечебни заведения, които са ги карантинирали, не могат да работят. Няма клинични пътеки. Защо не разблокираме Държавния резерв, за да се вземат от там предпазни средства? Защо не обсъждаме разходите, които да направи държавата, актуализацията на бюджета? Всички тези неща трябва да минат именно през Народното събрание. Затваряме институцията и всичко това ще се извършва на тъмно“.

Депутатът от левицата е категоричен, че трябва да има актуализация на бюджета: „Всички решения за харчовете на държавата трябва да минават през Народното събрание. В момента ние като депутати сме лишени от тази възможност. Парламентът сега е оставен някъде настрани и повече няма да взима отношение по тази тема“.