Крум Зарков: Парламентът трябва да се разпусне - и полицията, и армията ли трябва да се разпуснат

Мар 26, 2020 Новини БСП 0 553

Страхът се представя като отговорност и абдикацията като смелост

 „Опитват се да ни убедят нас и  всички български граждани, че голямата опасност за разпространението на коронавируса в България идва от парламента и че ако тук се разпуснем, заразата ще спре, а ако стоим – заразата ще се разпространява. Никога толкова приказки не са изговаряни, за да се представи страхът като отговорност и абдикацията като смелост. С вашето предложение предлагате да абдикираме от нашите задължения, да се скрием от това, което имаме да правим, а ние имаме доста неща”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. 

Той посочи, че когато преди няколко седмици е гласувано извънредно положение, това е направено по конституционно установена процедура, която възлага на Народното събрание да приема законите, които се налагат с ограничаване на правата и свободите на гражданите :  „И само това събрание може да предприема налагащите се мерки – не министърът и не който и да е щаб. Разпуснете го и няма да можете да взимате легално такива мерки”.

Зарков коментира, че от конституционната извънредност се предлага да се мине в буквална извънредност -  извън конституционния ред. „Какво се случва само за няколко седмици. Предприеха се мерки, дадоха са правомощия, създадоха се щабове, в същото време няма съд, който да контролира, сега няма да има парламент, който да контролира. За състоянието на медиите ви препращам към графиките на "Репортери без граница”. Кой ще контролира тази власт в това време?”, попита социалистът.

„Ако се зарази един от нас, какво правели другите? А какво прави МВР, ако се зарази полицай – спира да функционира? Какво правят болниците, когато има заразен лекар – затварят? Какво прави армията,  когато има заразен войник – разпуска се? Ние като парламент имаме отговорности в предстоящата криза и тя е свързана с мерките за нейното преодоляване. Скриването няма да помогне никому. Това, което правите, е да се криете, а не да проявите смелост и отговорност”, заяви Зарков.

Народният представител припомни, че българският парламент е член на парламентарната асамблея на Съвета на Европа : „Вчера нейният председател направи призив  към всички държави – членки и парламенти, в който призова държавите да се борят с тази зараза, спазвайки правата на хората и защитавайки авторитета на парламентите. Не виждам как се вписва поведението на българският парламент в този момент. Народното събрание има роля – предстоят законодателни дейности”. Той подчерта, че една от тях ще бъде да се поправи  Законът за действията при извънредно положение, който управляващите са  претупали миналата седмица, защото вече има десетки писма от различни засегнати  браншове, че законът  не е адекватен.

„Всеки нормативен акт и Конституцията има буква, има и дух. В българската Конституция буквата и духът се съдържат заедно в чл.1,ал.1 – България е с парламентарно управление. Без парламент, не може да има управление, поне не легитимно такова. Не виждам как суспендирането на Конституцията ще ни помогне да преборим коронавируса”, завърши Крум Зарков.