Валери Жаблянов към управляващите: Искате да управлявате с укази и декрети

Отговорността за разпускането на Народното събрание ще ви бъде търсена от българските граждани

„Това, което днес предлага председателката на Народното събрание, е нарушение на Конституцията, нарушение на установения политически ред в България през последните 30 години. Отговорността на тези, които ще застанат зад това решение, ще бъде търсена от българските граждани след години“. Това каза Валери Жаблянов, народен представител от ПГ „БСП за България“, от парламентарната трибуна.

„Вие днес решихте след 30 години свободен парламентарен живот в България, под един предлог, който, разбира се, трябва да бъде разглеждан с цялата сериозност – разпространението на вируса, да се отървете от най-висшия представителен орган на републиката. Вие искате да управлявате с укази. Вие днес искате да управлявате с декрети, с пресконференции и с лични мнения. С подопечни журналисти и верноподанически настроени медии. Вие искате да управлявате по този начин. Това управление има ясно название – това е диктатура“, продължи той.

Жаблянов обърна внимание, че предложението за разпускане на парламента е било съпътствано от думите:„Всички се обединихме, без БСП“.  „С кого сте се обединили тогава? БСП не е тази парламентарна група. БСП е политическа традиция. БСП са стотици хиляди хора, вярващи в друг- справедлив, свободен, демократичен и солидарен политически ред, който вие отхърляте“, категоричен бе социалистът.

Валери Жаблянов отвърна на думите на председателя Караянчева, че Народното събрание  впоследствие ще трябва да наваксва работа: „Парламентът не е кооператив, в който да се спускат норми, които могат да се изпълнят, преизпълнят и отчетат. Парламентът е представителството на нацията. И когато решавате да се саморазпуснете и абдикирате, вие слизате не само под отговорността на историческия момент, вие слизате и под вашата собствена съвест. Вие утре няма да можете да погледнете избирателите си, не за друго, а защото няма да ги има“.

„Както председателката на парламента обича да казва, понякога не на място – "хора, бдете". Бдете, защото авторитаризмът настъпва в България и в Европа“, заяви още Жаблянов от трибуната на Народното събрание.

 

Антон Кутев : Спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността

"Нужно е да мислим-  как да стане така, че да излезем от цялата тази беда, която ни е сполетяла, така че да пазим себе си и хората в държавата, което е наше задължение. Тези предизвикателства се решават от парламентаризма, поне според общественото развитие от последните стотици години.  Това е начинът, по който се гарантират гражданските права на различни групи граждани”. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Антон Кутев от трибуната на Народното събрание.  

Той  посочи, че освен хората, които се страхуват от заразата, в българското общество е пълно с хора, които се страхуват от безработица, от глад,  и от фалити : „Именно представителството на тези хора представлява парламентът. Когато дадем властта на едните, които ни пазят от болестта, ние всъщност позволяваме да се потъпкват правата на ония, които може да се страхуват от болестта, но се страхуват и от друго. Ролята на парламентаризма е точно това, че трябва да има защитници на различни групи хора".

Кутев коментира, че с това ,  което управляващите правят, ще  изведат страната по много по-лош път . "Тази отговорност ще трябва да понесете само след няколко месеца, когато хората се обърнат към вас с  "Какво направихте?"- изтъкна Кутев.

Той  заяви, че според Конституцията, Народното събрание в република с парламентарно управление, е  органът, който не бива да спира да работи. „Това е органът, който изразява гражданските права. Със спирането на работа на Народното събрание, това  е престъпление срещу държавността", завърши Антон Кутев.