Кристиан Вигенин : Разпускате парламента и ще ни свиквате, когато хрумне на Борисов

26.03.2020 г.

„Не се учудвам, че стигнахме до днешната дискусия. Тя беше подготвяна дни наред, водеха се дебати в Председателския съвет, партии сменяха позициите си, за да стигнем най-накрая до това, което се целеше от самото начало  – спиране на работа на Народното събрание за на практика неопределен срок, тъй като отсега можем да кажем – не си правете илюзии – извънредното положение няма да приключи на 13 април. Народното събрание ще приключи нормалната си работа в продължение на дълго време, и вие, разбира се, ще носите основната отговорност за това”. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание от  "БСП за България" Кристиан Вигенин.

„Г-жо Караянчева, съжалявам, че вие се нагърбихте с тази отговорност да внесете това предложение, защото като председател на НС допринасяте персонално за разрушаване авторитета още повече на нашата институция. Мисля, че вашият председател Борисов и парламентарната ви група можеше да спести това унижение на вас и на българския парламент и да бъде внесено поне от парламентарната група на ГЕРБ”, каза Вигенин. Той допълни, че през цялото време тя и  парламентарната група на ГЕРБ- вместо да търсят начин да продължат доколкото е възможно нормалната работа на парламента, търсят аргументи защо тази работа не може да продължи.

„Това неуважение към парламента като институция не е нещо ново за ГЕРБ, в  годините, в които имате мнозинство тук. Вие рушахте доверието в този парламент системно с некачественото законодателство и с начина, по който се осъществява законодателната дейност в този парламент. Вие рушахте доверието в този парламент с неуважението, с което изпълнителната власт и персонално министър – председателят и председател на ГЕРБ демонстрираше в тези години и продължава да го демонстрира и вместо да се опитаме заедно да потърсим работещите решение, вие пристъпвате към най-лесното – да заключите парламента отвън и да се събираме, когато хрумне на Борисов”, коментира зам. председателят на Народното събрание.

Вигенин коментира, че Народното събрание като върховната институция в една парламентарна република трябва да дава пример на хората,  като се гарантира нормалността в държавата и управлението, което се осигурява чрез контрол на действията на изпълнителната власт : „Убеден съм, че вие самите не си вярвате, че писменият парламентарен контрол може да има някаква функция, че заседания, свиквани на практика от правителството, защото вие казвате, че ще заседаваме само по теми, свързани с извънредното положение, а въпроси, свързани с извънредното положение внасят само управляващите. Нас ни затваряте, властта ще ни свиква и ще ви сезира вас да внасяте техните предложения. Не уважавате парламента, не уважавате и себе си за съжаление”.

 „Вашето решение е  парламентът единствено и само да бъде печат на извънредните закони, които ще ви внася Министерският съвет. Ние, като опозиция, няма да позволим това да продължи дълго. Ще намерим начин да се противопоставим на това посегателство на демокрацията в България и на институционалния ред. Ще се борим демокрацията в България да бъде защитена, контролът над изпълнителната власт да продължи да се осъществява. Този парламент трябва да се свика само още веднъж – да гласува оставката на правителство и за нови избори”, завърши Кристиан Вигенин.