Крум Зарков: Подкрепяме ветото на президента. Ще продъжим да предлагаме мерки, които ще облекчат затруднения живот на гражданите

23.03.2020

„Тази криза, освен всичко друго, като с прожектор осветява недъзите на много от нереформираните ни системи, както и на управлението като цяло. За съжаление, оказва се, че скъпо ще платим онези три спокойни години, които управляващите пропиляха, вместо да стабилизират българската държава“. Това заяви от трибуната на НС зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той припомни хаоса, демонстриран в правна комисия миналата седмица и експресните срокове, които са били наложени за много важни решения, както и „абсолютно недъгавия“ на първо четене закон, който се е нуждаел от пълно пренаписване – по думите му тези действия са  довели и до президентското вето.

„По отношение на Наказателния кодекс и днес, на правна комисия, представители на управляващите показаха още една патологична черта на управлението – невъзможността да кажете „сгрешихме“, „не ви чухме“. Чувството ви за непогрешимост доведе до един текст, който, ако не беше парламентът, щеше да създаде много повече проблеми, отколкото щеше да реши. Виновни винаги са другите. Вие никога не сте поели отговорността за една грешка. А се случва да се греши и няма нужда да продължавате да заравяте главата си в пясъка. Този текст трябва да бъде отхвърлен“, коментира депутатът от левицата, като подчерта, че БСП подкрепя президентското вето.

Относно текста за спекулата, Зарков отбеляза, че той е внесен от БСП, които са идентифицирали този проблем като основно предизвикателство в кризата: “Считаме, че щом има въпросителни, те трябва да бъдат изчистени. Вярваме обаче, че не можем да позволим такъв тип злоупотреба с извънредното положение. Ще продължим да работим по тази тема и след днешното вето и ще предложим други текстове“, уточни Зарков. Народният представител обърна внимание обаче, че правителството също носи отговорност по тази линия и те трябва да следят за злоупотреби с всички средства на изпълнителната власт.

„В нито един момент не стана ясно какво искате. Когато говорите за единство и консенсус, трябва да знаем каква е вашата позиция – досега такава няма“, посочи той.

„Подкрепяме ветото на президента и ще останем на мястото си, за да предлагаме всички онези мерки, които ще облекчат затруднения живот на българските граждани“, заключи Зарков.